NOS SportAangepast

Rijzende ster Roeblev eerste finalist in Ahoy: 'Mijn beste partij tot nu toe'

Rijzende ster Roeblev slaat zich met sterk spel naar finale ABN Amro-toernooi

Een sterke Andrej Roeblev heeft de eindstrijd van het ABN Amro-toernooi gehaald. De rijzende ster in het internationale tennis was in de halve finales een klasse beter dan de mondiale nummer zes Stefanos Tsitsipas uit Griekenland: 6-3, 7-6 (2).

De 23-jarige Roeblev maakte in 2020 grote indruk met onder meer vijf ATP-titels en zet die opmars voort in 2021. De nummer acht van de wereld uit Rusland tekende in het duel met Tsitsipas alweer voor zijn twaalfde zege van het seizoen in dertien partijen.

De enige nederlaag voor Roeblev, die in de finale tegenover de Hongaarse qualifier Márton Fucsovics komt te staan, kwam tot nu toe in de kwartfinales van de Australian Open tegen landgenoot Daniil Medvedev.

Roeblev was in beide sets de betere speler en maakte vooral met zijn krachtige forehand en werklust het verschil. Tsitsipas maakte een matte indruk en leek de tol te betalen voor zijn inspanningen in de voorgaande drie partijen, die stuk voor stuk veel tijd in beslag hadden genomen.

Roeblev frisser

De Griek bleef in de tweede set door zijn vechtlust op de been, maar in de tiebreak was Roeblev de frissere speler en trok de Rus, ondanks een schoonheidsfoutje op 4-0 met simpele volleyfout, de wedstrijd simpel naar zich toe. Roeblev besloot de partij illustratief met ace en een volleywinner.

Stefanos Tsistispas (links) feliciteert Andrej Roeblev met diens zege in de halve finales van het ABN Amro-toernooi

"Ik versla deze week goede spelers met goed tennis, dat geeft een heerlijk gevoel", zei Roeblev. "Misschien was dit wel mijn beste partij van het toernooi tot nu toe."

Ondanks zijn grote zelfvertrouwen liet Roeblev weten moeite te hebben met de omstandigheden in Ahoy. En hij is niet de enige. Eerder in de week uitten spelers al kritiek op de trage baan in combinatie met het type tennisbal waarmee in Rotterdam wordt gespeeld.

"Het is lastig om hier te spelen", legde Roeblev uit. "Ik speel meestal heel aanvallend, maar ik heb soms moeite om controle over de bal te krijgen. Maar goed, ik win mijn wedstrijden, dus dat geeft een goed gevoel."

Ook Roeblev heeft, ondanks goed spel, moeite met de omstandigheden in Ahoy

Roeblev en Fucsovics staan zondag voor de vierde keer tegenover elkaar, waarbij de Hongaarse qualifier met 2-1 leidt in onderlinge ontmoetingen.

Fucsovics was in de andere halve finale met 6-4, 6-1 te sterk voor de Kroaat Borna Coric. Hij is de tweede tennisser die als qualifier de finale van het ABN Amro-toernooi weet te bereiken.

De Fransman Nicolas Escudé ging Fucsovics voor in 2001 en schreef toen als qualifier het toernooi zelfs op zijn naam door Roger Federer in de eindstrijd te verslaan.

Bekijk in het onderstaande videocarrousel de samenvatting van Fucsovics-Coric en de reactie van Fucsovics:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl