NOS NieuwsAangepast

Meer meldingen van slachtoffers van sextortion tijdens lockdown

Gedurende de eerste lockdown hebben zich twee keer zoveel jongeren zich gemeld als slachtoffer van sextortion, het ongewenst verspreiden van naaktbeelden, als normaal. Dat bevestigt het Expertisecentrum Online Kindermisbruik (EOKM) na een bericht van het KRO-NCRV-programma Pointer.

Sextortion is een vorm van chantage waarbij een afperser dreigt iemands naaktbeelden online te zetten, tenzij het slachtoffer bijvoorbeeld flink betaalt. In veel gevallen doet de afperser zich aanvankelijk voor als een leuke jongen of meisje om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Als de naaktbeelden eenmaal zijn verstuurd, begint het afpersen.

Jongeren hebben meer tijd om hierover te piekeren.

Arda Gerkens, Expertisecentrum Online Kindermisbruik

Volgens Arda Gerkens, directeur van het EOKM, komt de stijging van het aantal meldingen doordat jongeren tijdens de eerste lockdown meer zijn gaan nadenken over sextortion die al had plaatsgevonden. Zij maakten zich zorgen dat de beelden alsnog door de daders worden verspreid.

"De stijging laat zien dat jongeren pas contact zoeken wanneer het water echt aan de lippen staat. Gedurende de lockdown hadden ze geen afleiding meer en gingen ze hier over piekeren", zegt Gerkens. "Helaas blijkt hier uit dat het aantal gevallen van sextortion vele malen hoger is dan dat normaal wordt gemeld".

Ze ziet sextortion vooral bij jongeren tot 26 jaar. Jongens worden vaker afgeperst voor geld, meisjes worden vaker afgeperst om seks te hebben met de dreiger, of om meer naaktbeelden te blijven sturen.

Gerkens zegt dat jongens in de meeste gevallen meteen besluiten te betalen, en dat meisjes ook overwegen om toch seks te gaan hebben met de dreiger. Dan hopen ze er vanaf te zijn, maar vaak wordt er dan juist nóg meer geld van ze gevraagd.

Meer verdachten opgepakt

Zij denkt dat het aantal slachtoffers hoger ligt, omdat veel van hen geen melding durven of willen maken, uit angst of schaamte. Wel wordt het fenomeen steeds bekender. De laatste jaren zijn vaker mensen opgepakt.

Eind 2019 zijn in Leiden en omgeving acht jongens tussen de 15 en 18 jaar opgepakt die tientallen slachtoffers zouden hebben afgeperst met naaktbeelden. Daarmee zouden ze volgens de politie een ton hebben binnengehaald. Begin dit jaar is de eerste verdachte in de zaak veroordeeld. Hij kreeg zeven maanden cel vanwege zijn betrokkenheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl