Dirk van Duijvenbode Lawrence Lustig/PDC

Dirk van Duijvenbode is de UK Open uitstekend begonnen. 'Aubergenius', zoals zijn bijnaam luidt, was in de vierde ronde met 10-9 te sterk voor Gary Anderson.

Omdat Van Duijvenbode bij de beste 32 spelers van de wereld hoort, mocht hij de eerste drie rondes van het toernooi overslaan. In Anderson, die begin januari de WK-finale verloor, trof hij direct een ijzersterke tegenstander. Dat komt omdat de UK Open een zogenaamde open loting heeft. Geen enkele darter heeft een beschermde status.

Na een sterk begin van de Schot, kwam Van Duijvenbode halverwege de partij op stoom. Toch kon de 28-jarige Nederlander niet voorkomen dat Anderson de eerste matchdarts kreeg. Nadat hij er twee had gemist, trok Van Duijvenbode de zege over de streep.

Van Gerwen wordt getest

Regerend kampioen Michael van Gerwen won ook, maar moest daar wel veel moeite voor doen tegen de Engelsman Scott Mitchell. Het werd 10-8. Bij RTL 7 gaf hij na afloop toe dat hij het zwaar had. "Scott is een speler die je probeert af te leiden, geluiden maken, praten. Dat is zijn goed recht", zei hij. "Ik ben ook maar een mens van vlees en bloed. Maar ben blij dat ik gewonnen heb."

Van Gerwen speelt zaterdag tegen Mensur Suljovic. Van Duijvenbode treft Jonny Clayton. Ook Martijn Kleermaker, Ron Meulenkamp en Danny Noppert bereikten de laatste 32. Zij treffen respectievelijk Callan Rydz, Alan Soutar en Dave Chisnall.

Raymond van Barneveld Pro Shots

In de middag eindigde voor Raymond van Barneveld, die zijn eerste televisietoernooi speelde sinds zijn terugkeer, de UK Open vroegtijdig. De darter verloor in zijn eerste partij van Alan Soutar, die zijn debuut op een televisietoernooi maakte.

Tot nu toe verliep de terugkeer van 'Barney' prima. Hij haalde vorige maand zijn tourcard door goed spel te laten zien en won vorige week zelfs een vloertoernooi. Hij versloeg toen ook Soutar onderweg. Het was voor Van Barneveld zijn eerste titel bij dartsbond PDC in acht jaar.

Voor zijn eerste examens wist hij dus te slagen, maar het gaat in het darts om de grote toernooien, de zogeheten majors. Tegen de 43-jarige Soutar kwam Van Barneveld direct op achterstand en die kon hij niet meer goedmaken.

Bij een stand van 4-3 kreeg de Nederlander twee kansen om gelijk te maken, maar hij miste en zag de Schot opnieuw weglopen. Van Barneveld verloor uiteindelijk met 6-3 en eindigde met een matig gemiddelde van zo'n 88 punten per beurt.

'Barney 2.0'?

De 53-jarige Hagenaar zal nu moeten laten zien dat hij, zoals hij het zelf zegt, 'Barney 2.0' is. Iemand die na tegenslagen niet in de put gaat zitten of kampt met demonen in zijn hoofd, zoals dat in zijn laatste jaren wel het geval was.

Vlak voor zijn comeback zochten we Raymond van Barneveld op.

Tussen de scheepsmotoren werkt Van Barneveld aan terugkeer in dartswereld

Lisa Ashton deed iets unieks op de eerste dag van de UK Open.

Ze won van Aaron Beeney met een gemiddelde van 100.3, waarmee ze een nieuw wereldrecord neerzette voor het gemiddelde (op tv-toernooi) voor een vrouw.

Uitslagen Nederlanders in vierde ronde UK Open

Michael van Gerwen-Scott Mitchell 10-8
Dirk van Duijvenbode-Gary Anderson 10-9
Devon Peterson-Jeffrey de Zwaan 10-5
Ron Meulenkamp-Steve Lennon 10-7
Max Hopp-Vincent van der Voort 10-6
Danny Noppert-Glenn Durrant 10-6
Martijn Kleermaker-Jamie Hughes 10-8

STER reclame