NOS Sport

Favoriete 'stresskip' Bol speelt een mentaal spelletje op de 400 meter

Atlete Bol: 'Ik kan best wel een stresskip zijn'

Echt van het 'padje' is ze nog niet geweest na een race op de 400 meter. "Ik ben wel meer kapot na races dan vorig jaar", zegt Femke Bol over haar stormachtige ontwikkeling op de 400 meter en 400 meter horden. Op haar eerste EK indoor, dit weekeinde in het Poolse Torun, staat ze als topfavoriete aan de start van de 400 meter. "Dat doet wel iets met me. Mensen verwachten nu iets van me."

Voor Bol beginnen vrijdag de EK, waar in totaal 34 Nederlandse atleten aan de start komen, met de series 400 meter. Op de Europese ranglijst van deze winter prijkt ze met 50,64 seconden fier bovenaan. Haar eerste concurrente op deze afstand volgens dezelfde lijst is Lieke Klaver. Het trainingsmaatje en vriendin van Bol geeft met haar beste tijd echter al ruim een halve seconde toe. De nummer drie van de ranglijst, de Poolse Justyna Swiety-Ersetic, heeft ruim een seconde langzamer gelopen dan Bol.

Serie records

Bol maakte deze winter indruk op de indoorbaan met vier keer een verbetering van het Nederlands record op de 400 meter. Bij wedstrijden in Wenen, Metz, Torun en uiteindelijk de NK indoor in Apeldoorn was ze steeds sneller. De 50,64 noteerde ze in Apeldoorn, waar niemand op een toptijd had gerekend. Overal leed ze pijn, want de verzuring in de benen op het laatste deel van de 400 meter is ongekend.

"Ik ga altijd heel diep. Ik maak doorgaans het verschil in het tweede deel van de race. Je speelt een mentaal spelletje met jezelf op de 400 meter. Ik kan best wel een stresskip zijn, maar ik heb me aangeleerd meer te ontspannen. Dat helpt enorm", zegt Bol over de moeilijkheid van een goede 400 meter neerzetten. "Direct een race keihard beginnen is niets voor mij. Ik moet het vooral van het laatste deel hebben. Zo loop ik ook mijn races."

Blijdschap bij Femke Bol

Bol is een groot talent binnen de Nederlandse atletiek. In 2019 brak ze al door op de 400 meter horden, een loeizware discipline. Inmiddels behoort ze ook op de 400 meter tot de top, net als haar vriendin Lieke Klaver. Het zijn twee groeibriljanten uit de selectie van de Zwitserse topcoach Laurent Meuwly, die door de Atletiekunie is binnengehaald om de 400 meter en de estafettes in Nederland naar een hoger niveau te brengen.

Diamond League-overwinningen

In coronatijd, toen de atleten in de tweede helft van 2020 eindelijk weer wedstrijden konden lopen, verbaasde Bol al met twee overwinningen in de hoog aangeslagen Diamond League-serie. Zowel in Stockholm als in Rome snelde ze naar de zege op de 400 meter horden; haar eerste liefde. Eerder bij de Diamond League in Monaco noteerde ze de derde plaats op de 400 meter. Het geeft haar brede kwaliteiten aan.

En dan is het mooi dat in haar kielzog Lieke Klaver meegroeit. "We zijn heel verschillend, maar helpen elkaar op de zwakke punten. Zij heeft veel snelheid, ik help met het uithoudingsvermogen. We doen het samen, we delen veel dingen. Het is ook mooi dat we samen allemaal meemaken en je niet in je eentje bij een grote wedstrijd zit."

De favorietenrol is haar nieuw. En indoor is toch wat anders dan lopen in de buitenlucht. Krappe bochten, geduw; het is indoor altijd een zaak van opletten. "Er kan indoor inderdaad veel gebeuren. Ik probeer mijn favorietenrol niet te veel mee te nemen in de race. En ik ben vooral blij dat we weer een toernooi kunnen lopen. Mijn laatste grote toernooi was de WK in Doha, eind september 2019. Sindsdien heb ik laten zien dat ik veel progressie heb gemaakt." Dat moet in Torun tot haar eerste grote titel leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl