Snus is met name populair in Zweden
NOS Nieuws

RIVM waarschuwt voor toenemend gebruik verslavende nicotinezakjes

Het gebruik van verslavende en schadelijke nicotinezakjes neemt toe in Nederland, waarschuwt het RIVM. Het instituut wil strengere regels en betere voorlichting over het groeiende aanbod van nicotineproducten zonder tabak (NZT).

Zo merkten de onderzoekers dat online inmiddels tandenstokers met toegevoegde nicotine worden aangeboden. Maar onder de NZT lijken nicotinezakjes het grootste marktaandeel te hebben. Snus, een variant die in Scandinavische landen populair is, valt niet onder NZT aangezien het wel tabak bevat.

In nicotinezakjes zit poeder en nicotine. Ze worden net als snus onder de lip geplaatst en via speeksel langzaam opgenomen in het lichaam. Het geeft de gebruikers "een kick", maar het RIVM wijst erop dat het schadelijk voor de gezondheid is.

Gebruik van nicotinezakjes kan leiden tot duizeligheid, hikken, maagklachten en verandering van het hartritme. Ook kan het nicotineverslaving veroorzaken.

Populair bij aantal profvoetballers

Het RIVM noemt het ook zorgelijk dat sommige profvoetballers uitgesproken fan zijn van nicotinezakjes. Dat kan zorgen voor een verkeerd beeld onder jonge fans.

In het rapport staat dat bijvoorbeeld in Engeland nicotinezakjes populair zijn onder profvoetballers van onder andere Newcastle, Arsenal en Manchester United. Ook AC Milan-spits Zlatan Ibrahimovic wordt genoemd als uitgesproken voorstander. Het wordt door hen gezien als middel dat een mentale en fysieke stimulans geeft, al is dit niet wetenschappelijk bewezen.

De negatieve effecten staan daarentegen wel vast volgens het RIVM, zeker bij hoge dosering. Op de lange termijn is er een vergroot risico op hart- en vaatziekten. Veelvuldig gebruik kan ook een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van een jong brein.

Gebruik in Nederland

Uit een steekproef in Nederland blijkt dat 7 procent van de ondervraagden bekend is met nicotinezakjes en 0,6 procent heeft ze weleens gebruikt. Het gebruik ligt het hoogst onder volwassenen tussen de 25 en 44 jaar: 1,3 procent van de ondervraagden heeft de zakjes uitgeprobeerd.

Het zijn lage percentages, maar volgens het RIVM kan de populariteit van NZT snel groeien. Vooral omdat de zakjes in allerlei smaken verkrijgbaar zijn en overal te gebruiken zijn, in tegenstelling tot roken.

Het instituut adviseert om NZT, zoals nicotinezakjes, op te nemen in de Tabaks- en rookwarenwet. Op die manier wordt de verkoop aan minderjarigen en grensoverschrijdende verkoop automatisch verboden. Het wordt dan ook makkelijker om de marketing aan te pakken en gebruikers beter te informeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl