In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Leeuwarden verbiedt 'hinderlijk' gebruik lachgas in hele gemeente

De gemeente Leeuwarden verbiedt "hinderlijk gebruik van lachgas op openbare plaatsen" in de hele gemeente. Op die manier kan er makkelijker worden opgetreden tegen lachgasgebruikers.

Er gebeuren steeds vaker ongelukken onder invloed van lachgas. Daarnaast zijn er zorgen om de gezondheidsrisico's en is er schade aan het milieu.

De Friese gemeente gaat met het verbod verder dan gemeenten die alleen in bepaalde wijken of parken een lachgasverbod hebben ingesteld.

Het verbod gaat gelden in de hele gemeente. Op die manier moet voorkomen worden dat gebruikers uitwijken naar andere wijken en daar overlast veroorzaken.

Verkoop niet verboden

Er is ook onderzocht of de gemeente de verkoop van lachgas kan tegenhouden, schrijft Omrop Fryslân. Dat is niet mogelijk, concludeerde het gemeentebestuur.

In Arnhem is de verkoop van lachgas wel verboden. Daar beroept de gemeente zich op de Wet milieubeheer. Volgens deze wet zijn verkopers verplicht om gevaren voor mens of milieu te voorkomen of te beperken. Omdat het gebruik van lachgas gevaren kent, handelt de verkoper in strijd met die wet, is de redenering.

Advertentie via Ster.nl