AFP

In Zweden zijn acht mensen gewond geraakt bij een mogelijke terreuraanval. Dat gebeurde in Vetlanda, een kleine gemeente in het zuiden van het land.

De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een aantal van hen is er ernstig aan toe, meldt de Zweedse publieke omroep SVT.

Het incident gebeurde rond 15.00 uur vanmiddag. Bij de politie is één verdachte in beeld; hij sloeg op vijf verschillende plekken toe, heeft de politie gezegd.

De vermoedelijke dader werd door de politie neergeschoten en opgepakt. Het gaat om een man van in de twintig die al bekend was bij de politie. Hij wordt in het ziekenhuis aan zijn schotwonden behandeld. Over het motief is nog niets bekend; de politie heeft de verdachte nog niet verhoord.

In de gemeente is geschokt gereageerd:

Acht gewonden in zuiden van Zweden, mogelijk terreuraanval

Aanvankelijk werd het incident door de autoriteiten behandeld als poging tot moord, later ging men toch uit van een mogelijke terreuraanval. De nationale veiligheidsdienst is ook bij de zaak betrokken.

Onduidelijkheid over wapen

Onduidelijk is nog welk wapen er is gebruikt. Persbureau Reuters spreekt van een mes, persbureau AP meldt dat er een bijl gebruikt is. Diverse plaatsen in Vetlanda zijn door de autoriteiten afgezet.

Premier Stefan Löfven heeft het incident veroordeeld; hij sprak van een "verschrikkelijke daad".

STER reclame