NOS Nieuws

Nederland en Suriname slaan handen ineen in strijd tegen nierziekten

Nederland en Suriname gaan nauwer samenwerken op medisch gebied. Als startsein van die samenwerking wordt vandaag in Paramaribo een nieuwe polikliniek voor nierziekten geopend.

Het zogenoemde Diaspora Medisch Team, dat bestaat uit Nederlandse en Surinaamse artsen, gaat problemen aanpakken waarvoor in Suriname de kennis en specialisatie nu ontbreekt. De samenwerking is een onderdeel van een strategie van de nieuwe president Santokhi om de banden met Nederland weer aan te halen.

"Vanwege grote groei aan nierpatiënten in Suriname is dit gekozen als eerste project", zegt Krishna Khargi, hartchirurg bij Amsterdam UMC, in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co. "Het bestaat uit twee componenten: de medische dienstverlening op poten zetten, en het opleiden en bijscholen van artsen en verpleegkundigen in Suriname. Zo ontstaat een duurzame relatie en kunnen we kennis overdragen."

Veel te hoog

Suriname kent een groeiend aantal nierpatiënten. Inmiddels zijn er meer dan 800. Dat is een veel te hoog aantal in een land met een bevolking van nog geen 600.000 inwoners.

Het is de bedoeling dat het medisch team zo'n tien tot vijftien mensen per jaar gaat helpen. "Zonder niertransplantatie hebben patiënten een slechtere kwaliteit van leven en gaan ze eerder dood. En dialyse is een heel dure vorm van zorg", zegt Khargi. "Met transplantaties kunnen we die drie aspecten verbeteren."

Ik wil al heel lang een transplantatie en ik hoop dat het nu echt gaat lukken.

Ronald Sabajo

Een van de eerste patiënten die binnenkort een niertransplantatie krijgt, is de 56-jarige Ronald Sabajo. Al zestien jaar is hij nierpatiënt, vier keer per week moet hij dialyseren. Vroeger was hij gezond, maar omdat hij jarenlang in de goudwinning werkte met giftige kwikdampen en verschillende keren malaria heeft gehad, zijn zijn nieren zwaar aangetast.

Sabajo kan niet wachten tot het zo ver is. "Ik wil niet mijn hele leven in die stoel blijven zitten", zegt hij tegen NOS-correspondent Nina Jurna. "Ik ben zo vaak opgenomen in het ziekenhuis, ik heb zo veel tegenslagen gehad. Ik wil al heel lang een transplantatie en ik hoop dat het nu echt gaat lukken."

Ronald Sabajo

Niertransplantaties waren tot voor kort onmogelijk in het land. Dat terwijl Sabajo al een aantal jaren een nierdonor heeft; zijn oudere zus Talisha is bereid een nier aan haar broer af te staan. "Als ik hem kan helpen, zou het echt een verlichting zijn voor de familie", zegt Talisha. "Dat hij weer de 'normale' Ronald is, die zijn ding doet. Daarom dacht ik: waarom niet?".

Als alle onderzoeken goed blijken te zijn, zal Sabajo binnenkort zijn nieuwe nier krijgen. "Geweldig", noemt hij dat. "Ik heb daar geen woorden voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl