ANP

Goedemorgen! Denk-leider Azarkan beantwoordt om 09.15 uur op het YouTube- en Facebook-account van de NOS vragen van kijkers. En de Eerste Kamer behandelt de stikstofwet, waarmee het kabinet de bouw weer snel op gang wil krijgen.

De wekdienst liever luisteren?

We beginnen met het weer. Vandaag komen er flinke zonnige perioden voor. Vooral in het noorden vanochtend nog vrij veel bewolking, maar ook daar breekt later de zon door. Het wordt 9 tot 15 graden. Ook morgen is het vrij zonnig en zacht. De komende dagen is het kouder met op donderdag enkele buien.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Eerste Kamer debatteert over de stikstofwet. In december werd de spoedwet stikstof, waarmee het kabinet de bouw weer snel op gang wil krijgen, aangenomen door de Tweede Kamer.
  • Vanochtend is Denk-lijsttrekker Azarkan vanaf 08.30 uur te gast in het NOS Radio 1 Journaal. Vanaf 9.15 uur beantwoordt Azarkan ook vragen van kijkers in een Q&A op de Facebook- en YouTube-pagina van de NOS.
  • Vitesse en VVV Venlo strijden vanavond in de halve finale om de KNVB-beker in Gelredome.

Wat heb je gemist?

Het gangbare idee van een 'loverboy' die de tijd neemt en misbruik maakt van de verliefdheid van zijn slachtoffer, is achterhaald. Dit zegt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in een nieuw rapport.

Ruim de helft van de onderzochte slachtoffers werd volgens het CKM niet ingepalmd via een 'affectieve relatie' met de dader, en vervolgens tot seksuele handelingen met anderen aangezet: andere dwangmiddelen als bedreiging en fysiek geweld speelden een grotere rol. Daders richten zich vooral op jonge en kwetsbare slachtoffers, zoals minderjarigen in een jeugdinstelling.

De onderzochte daders zijn jong, gemiddeld 26,4 jaar oud, en zo'n 80 procent van hen heeft een migratie-achtergrond. De meesten hebben de middelbare school niet afgemaakt (36 procent) of geen vervolgopleiding gedaan (20 procent). Bijna twee derde van de onderzochte daders heeft schulden, en zo'n 84 procent heeft al lichte of zware delicten op zijn naam staan. Zo'n 68 procent is al bekend bij hulpverleningsinstanties.

Meer nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De vulkaan Sinabung in Noord-Sumatra, Indonesië is vandaag uitgebarsten en heeft vulkanisch materiaal en hete as uitgespuwd. De uitbarsting veroorzaakte een lawine van gloedwolken (golven die bestaan uit vaste of half vloeibare lava, gas, rotsen en as) langs de hellingen in de buurt van de stad Karo. De autoriteiten houden de berg nauwlettend in de gaten nadat sensoren de afgelopen weken toenemende activiteit hadden opgemerkt.

Er zijn geen slachtoffers gevallen bij de uitbarsting, Sinabung is één van de meer dan 120 actieve vulkanen in Indonesië. Ongeveer 30.000 mensen zijn de afgelopen jaren gedwongen hun huizen rond Sinabung te verlaten.

De 2.600 meter hoge Sinabung sluimerde vier eeuwen voordat hij in 2010 explodeerde, waarbij twee mensen omkwamen. Bij een andere uitbarsting in 2014 kwamen 17 mensen om het leven, terwijl er zeven stierven bij een uitbarsting in 2016. De vulkaan is sindsdien sporadisch tot leven gekomen.

STER reclame