Bioloog Arnold van Vliet doet bij Wageningen University and Research onderzoek naar muggen en de verspreiding van tropische ziekten NOS

Tropische ziektes zoals het Westnijlvirus komen steeds vaker voor in Europa. Vorige zomer waren er voor het eerst besmettingen met dit virus in Nederland. De Europese Commissie maakt zich zorgen en geeft daarom in een nieuw klimaatplan expliciet aandacht aan de opmars van tropische ziekten.

Een van de aanbevelingen is dat er meer kennis moet worden gedeeld, niet alleen tussen lidstaten, maar ook tussen onderzoekers en overheden. "We moeten weten hoe te reageren als er weer een pandemie zou komen. We zullen onze weerbaarheid moeten vergroten. Dat zijn allemaal zaken die niet stoppen aan de grenzen en dat zullen we als Europeanen gezamenlijk moeten doen", zegt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Belangrijke oproep

Bioloog Arnold van Vliet vindt de oproep van de Europese Commissie belangrijk. "We zitten midden in de klimaatverandering en we moeten volle kracht vooruit om ons daaraan aan te passen." Het delen van kennis is daarbij essentieel, volgens Van Vliet.

Bij de Universiteit Wageningen loopt een onderzoek naar muggen en hun rol bij de verspreiding van tropische ziekten. Duizenden mensen stuurden doodgeslagen muggen op zodat onderzoekers kunnen kijken welke muggen ziekten verspreiden.

'Nadenken over bestrijden oprukkende muggenpopulaties uit het zuiden'

Dat het belangrijk is dat landen en ook gemeenten de juiste kennis hebben, wordt onder meer onderstreept door het toenemende aantal reservoirs dat gemaakt wordt om water op te vangen. Deze zijn essentieel om de toenemende droogte in bepaalde gebieden te bestrijden.

Maar als deze reservoirs niet op de juiste manier zijn gemaakt en niet goed worden onderhouden, vormen ze de ultieme trekpleister voor muggen. En daarmee wordt de oplossing van de ene kwestie juist weer een nieuw probleem. "We hebben niet de illusie dat we van het muggenprobleem afkomen. Maar we hopen wel de risico's op tijd in kaart te brengen zodat je problemen kunt voorkomen" , zegt Van Vliet.

STER reclame