NOS NieuwsAangepast

NAVO: Kadhafi's waren geen doelwit

Kolonel Muamar Kadhafi en zijn familieleden waren geen doelwit van bombardementen die de NAVO afgelopen nacht heeft uitgevoerd in de Libische hoofdstad Tripoli. Dat heeft bevelhebber Bouchard van het Westerse bondgenootschap gezegd.

"Alle doelwitten van de NAVO zijn militair van aard", zei Bouchard. "Wij nemen geen individuele personen onder vuur." Het Libische regime meldde vanochtend dat Kadhafi's jongste zoon Saif al-Arab en drie van Kadhafi's kleinkinderen om het leven zijn gekomen door een NAVO-aanval. De woordvoerder sprak van een doelgerichte aanslag op Kadhafi.

"Ik ben op de hoogte van onbevestigde mediaberichten dat sommige familieleden van Kadhafi wellicht zijn gedood", zei Bouchard "Wij betreuren ieder verlies van mensenlevens, vooral van onschuldige burgers die omkomen door het doorlopende conflict."

Mandaat

Bouchard sprak tegen dat het bondgenootschap verder gaat dan het mandaat dat het van de VN-Veiligheidsraad heeft gekregen: "De NAVO beantwoordt aan zijn VN-mandaat om aanvallen op burgers te stoppen en te voorkomen en doet dat met precisie en nauwkeurigheid. Dit in tegenstelling tot Kadhafi's troepen die veel leed veroorzaken."

Ook de Britse premier Cameron zei in een reactie dat de luchtaanvallen van de NAVO in lijn zijn met de resolutie van de VN-veiligheidsraad. Cameron benadrukte, net als Bouchard, dat bij het handhaven van het vliegverbod en het beschermen van burgers, individuen geen doelwit zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl