Een kind op straat bij een school die nu dient als opvangcentrum voor vluchtelingen in Mekele, de hoofdstad van Tigray
NOS Nieuws

Zorgen om wreedheden Tigray, VS vraagt Ethiopië en Eritrea om terugtrekking

De Verenigde Staten willen dat Eritrea en Ethiopië per direct hun troepen terugtrekken uit de Ethiopische regio Tigray. Minister van Buitenlandse Zaken Blinken zegt in een verklaring "ernstig bezorgd" te zijn over wreedheden en misdaden tegen de menselijkheid.

Verder roept hij de internationale gemeenschap, en in het bijzonder de Afrikaanse Unie, op om zich nadrukkelijker te bemoeien met de situatie in Tigray. Er moet onder meer een onafhankelijk onderzoek naar mensenrechtenschendingen komen, vindt Blinken.

Dorpen weggevaagd

De verklaring van de minister komt een dag nadat de krant The New York Times had bericht over een geheim Amerikaans overheidsrapport. Daarin staat geschreven dat de Ethiopische autoriteiten zich samen met milities en Eritrese soldaten op systematische wijze schuldig maken aan etnische zuiveringen.

Er zouden complete dorpen zijn weggevaagd, waarvan de inwoners zijn verdwenen. Het rapport werd eerder deze maand opgesteld. Begin november viel het Ethiopische leger Tigray binnen, volgens premier Abiy Ahmed om een einde te maken aan een opstand.

Grensconflict met Eritrea

De regio is de basis van het gewapende Tigray People's Liberation Front (TPLF), dat bijna dertig jaar aan de macht was in Ethiopië. Het land vocht onder de TPLF-leiding een bloedige grensoorlog uit met het aan Tigray grenzende buurland Eritrea.

Premier Abiy sloot nadat hij aan de macht was gekomen vrede met Eritrea. Het leverde hem in 2019 de Nobelprijs voor de Vrede op. Maar de TPLF was het niet eens met de vrede, waardoor de spanning in het grensgebied nooit is verdwenen.

Sinds de inval in Tigray is het onduidelijk wat er precies gebeurt in Tigray; de regio is nagenoeg niet toegankelijk voor hulpverleners en journalisten. Daardoor is ook niet bekend in hoeverre de Ethiopische autoriteiten nog controle hebben over het gebied.

Er zijn berichten dat Eritrea steeds meer gebied in handen krijgt, hoewel dat land ontkent überhaupt betrokken te zijn bij het conflict.

Zo af en toe komt er een flard nieuws naar buiten. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International schreef vrijdag bijvoorbeeld op basis van interviews met 41 getuigen en overlevenden dat Eritrese militairen eind november zeker honderden ongewapende burgers hebben gedood in Tigray.

Mannen en jongens zouden op straat zijn geëxecuteerd en er zijn tal van meldingen van verkrachtingen. Verder bevestigen de getuigenissen verklaringen over willekeurige beschietingen en plunderingen, aldus de mensenrechtenorganisatie. Ook zijn er berichten over massagraven.

De VN noemde begin deze maand de situatie "extreem alarmerend". Volgens het Ethiopische Rode Kruis verergert de humanitaire crisis in de regio.

Steeds meer mensen zijn voor voedsel afhankelijk van noodhulp en er zouden zo'n 2 miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen vanwege het geweld.

Veel Ethiopiërs zijn naar buurland Sudan gevlucht:

Ethiopiërs vluchten naar Soedan: 'Er wordt geplunderd en gemoord'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl