Ajax-trainer Erik ten Hag Ajax

Terwijl Ajax de laatste weken geteisterd wordt door allerlei randzaken, blijft de ploeg van trainer Erik ten Hag op sportief vlak fier overeind. Wat heet. In de laatste vijftien wedstrijden wist Ajax dertien keer te winnen. Twee keer werd er gelijkgespeeld.

"Als Erik een veilig gevoel heeft en vertrouwen voelt, dan houdt Erik vast aan zijn visie en strategie."

Wilco van Schaik weet waarover hij het heeft. De oud-directeur van FC Utrecht werkte in de Domstad nauw samen met Ten Hag. Ajax lijkt, zelfs in een periode met veel tegenslagen en extra media-aandacht, onaantastbaar. Of onverstoorbaar, zoals Ten Hag het zelf met enige regelmaat noemt in zijn interviews.

Hij hoeft niet om zich heen te kijken, hij hoeft niet bang te zijn voor een mes in de rug of dat er aan hem getwijfeld wordt.

Wilco van Schaik

Ondanks een kleine winterdip begin december - Ajax verloor binnen acht dagen van Liverpool (0-1), FC Twente (1-2) en Atalanta (0-1) - wist Ten Hag zijn ploeg weer helemaal op de rit te krijgen. En de onrust buiten de lijnen leidde evenmin tot slechte resultaten.

De mogelijke betrokkenheid van Quincy Promes bij een steekincident, de rechtszaak van de familie Nouri, de dopingzaak van André Onana en het niet inschrijven van recordaankoop Sébastien Haller voor de Europa League. Er gebeurde nogal wat de laatste maanden. Maar de resultaten bleven prima.

Geen mes in de rug

Van Schaik heeft wel een verklaring voor het succes van Ten Hag, wiens kwaliteiten als echte manager zichtbaar boven zijn komen drijven.

"Dat Erik zo presteert, komt doordat hij in een veilige omgeving werkt. Daarmee bedoel ik dat hij vertrouwen en steun voelt van de directie en de raad van commissarissen. Hij hoeft niet om zich heen te kijken, hij hoeft niet bang te zijn voor een mes in de rug of dat er aan hem getwijfeld wordt. Dat is de basis."

"En als de mensen om hem heen en in de top hem het vertrouwen geven, zit hij in zijn element, kan hij werken zoals hij wil en volgt succes."

NOS

Zoals bij FC Utrecht. "De rvc, Frans van Seumeren, Jordy Zuidam en ik gaven Erik het volledige vertrouwen. En dan hoeft hij zich niet druk te maken om de factoren daaromheen", legt Van Schaik uit.

Korte lijnen en korte termijn

Jean-Paul de Jong was in Utrecht assistent van Ten Hag en onderstreept die woorden. "Hij staat voor het club- en het teambelang. Hij staat altijd voor de spelersgroep. En als er dingen gebeuren, kan hij dat managen. Zulke zaken kun je managen als je een goede relatie met je leidinggevenden hebt. Korte lijnen naar de directie zijn belangrijk om zo min mogelijk ruis te hebben."

De Jong benoemt de kracht van de korte termijn. "Hij werkt van wedstrijd naar wedstrijd. Wil elke keer de lat hoger leggen. Eisend. Nooit gek laten maken als er een keer een wedstrijd verloren gaat. Dat is Erik."

Veilig gevoel in de groep

Het is alweer drie jaar geleden dat Ten Hag bij Ajax tekende, maar coach en spelers zijn elkaar nog niet zat. De oefenmeester uit Oldenzaal weet zijn team nog altijd te motiveren, nog altijd te raken.

Erik ten Hag en Jean-Paul de Jong bij FC Utrecht ANP

Van Schaik: "Erik creëert een heel veilig gevoel in de groep, want iedereen weet waar hij aan toe is. Spelers weten wat ze aan hem hebben. Hij is 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar met voetbal bezig en hij analyseert alle tegenstanders. Het maakt Ten Hag niet uit of het FC Dordrecht is of Lille."

De Jong: "Hij is rechtvaardig. Stelt grenzen. Hij schroomt niet om beslissingen te nemen. Hij legt de focus snel weer op voetbal. Duidelijkheid. Dat wordt door de spelersgroep goed ontvangen. Hij houdt spelers scherp, zodat wisselspelers klaarstaan als ze moeten invallen. Of als iemand uit vorm is."

Van Schaik vult aan: "Zoals nu met Lisandro Martínez en Edson Álvarez. De hele eerste helft van het seizoen zaten zij op de bank en nu doen ze probleemloos mee."

Onder een vergrootglas

Ajax schoof de laatste weken Marc Overmars en Edwin van der Sar naar voren om een reactie te geven op alle onrust binnen de club. Ten Hag hield zich afzijdig en bleef gefocust op wedstrijden.

"Dingen waar Erik geen invloed op heeft, laat hij links liggen...", verklaart Van Schaik. "Daar maakt hij zich niet meer druk om. Dat is in deze fase natuurlijk ook aan de hand. Haller is er niet bij? Dan gaat Ten Hag het met andere spelers doen. Daar gaat hij niet meer over zeuren. Hij gaat niet nog vier keer zeggen dat Haller een gemis is, maar geeft gewoon direct andere spelers vertrouwen."

Ten Hag: 'Steeds beter voetbal, steeds meer automatismen'

Ten Hag weet zich ook af te sluiten van negatieve berichtgeving in de media. "Maar het ontgaat hem niet", benadrukt Van Schaik. "Hij weet alles. Hij is een controlfreak. En als hij zich gesteund voelt door de directie, dan is hij ook ontspannen. Het luistert nauw. Het heeft allemaal met vertrouwen te maken."

Drie topwedstrijden

En zo kan het zomaar gebeuren dat Ten Hag een - buiten de lijnen - roerig en onrustig seizoen zeer succesvol gaat afsluiten. Ajax is nog op drie fronten actief.

De komende zeven dagen zijn wat dat betreft cruciaal, met drie zware wedstrijden in drie verschillende competities. De return tegen Lille van vanavond in de Europa League, zondag de uitwedstrijd tegen PSV in de eredivisie en woensdag de halve finale van de KNVB-beker bij sc Heerenveen.

Onverstoorbaar blijven, zou Ten Hag zeggen.

STER reclame