ANP
NOS Sport

Zwaargewonde Woods bij kennis: 'Eerste fase van het herstel is ingezet'

Tiger Woods is weer bij kennis en aanspreekbaar. De 45-jarige golfer is met spoed geopereerd aan enkele open breuken aan zijn rechterbeen, nadat hij dinsdag bij een auto-ongeluk zwaargewond was geraakt.

Volgens de artsen is de ingreep bij de voormalig nummer een van de wereld goed verlopen. "De eerste fase van het herstel is ingezet", meldde Anish Mahajan namens het Harbor-UCLA Medical Center in Los Angeles.

Woods raakte met zijn auto van de weg in de buurt van de stad Rancho Palos Verdes in Los Angeles County. Volgens plaatsvervangend districtssheriff Carlos Gonzalez, als eerste ter plaatse na het ongeval, mag de golfer "van geluk spreken dat hij nog in leven is".

Te hard gereden

De plaatselijke autoriteiten meldden dat Woods te hard heeft gereden. De oorzaak van de crash wordt nog onderzocht, maar er zou geen bewijs zijn dat Woods onwel zou zijn geworden of onder invloed was.

  • ANP
    De auto van Tiger Woods
  • ANP
    De auto van Tiger Woods

Woods zei maandag nog dat het na zijn vijfde rugoperatie (in december) hoogst onzeker is of hij kan meedoen aan de Masters, het majortoernooi dat hij in 2019 voor de vijfde keer won. Hij was sowieso niet van plan om nog toernooien te spelen voorafgaand aan de Masters.

Zijn carrière, getekend door opmerkelijke comebacks, krijgt er nu weer een nieuw hoofdstuk bij.

Woods heeft breuken in beide benen. Vooral zijn rechterenkel en -been zijn ernstig toegetakeld door het ongeluk. Met pennen, staven en schroeven is alles weer op zijn plek gezet, liet Mahajan weten, maar er wacht de golfer volgens de behandelend arts nog een "lange chirurgische procedure".

Twee jaar geleden presteerde Woods het schier onmogelijke door na een zeer roerige periode in zijn leven - waarbij hij regelmatig het nieuws haalde door buitenechtelijke affaires - en een aaneenschakeling van blessures voor de vijfde keer de Masters te winnen. Uitgerekend in die periode werd regelmatig gezinspeeld op het einde van zijn carrière.

Helikopterbeelden tonen autowrak Woods na eenzijdig ongeluk

De Nederlandse golfer Joost Luiten is geschrokken door het ongeluk. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt Luiten dat hij regelmatig tegen Woods heeft gespeeld. "Ik zou niet zeggen dat het mijn vriend is. Hij heeft een soort muur om zich heen. Maar je staat wel met z'n allen op de driving range, dus wat dat betreft ben ik ook opgegroeid als kleine jongen met Tiger Woods als de grote man natuurlijk."

Beste aller tijden

Luiten beschouwt Woods, ondanks verschillende schandalen, als de beste golfer aller tijden. "Hij heeft met zijn eigen demonen moeten dealen en daar heeft hij zich meerdere keren voor moeten verantwoorden. Dat is het knappe, elke keer is hij daar toch van teruggekomen en wist hij weer te winnen. Dat geeft wel aan hoe sterk hij mentaal is."

De Rotterdammer wil niet speculeren over de toekomst van Woods. De 35-jarige Luiten hoopt wel dat Woods terugkeert op de golfbaan. "Hij is nog steeds degene die golf draagt wereldwijd. Het zou extreem zonde zijn als hij op zo'n manier afscheid moet nemen van golf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl