Supermarktmedewerker ANP

Grote supermarktketens hebben deze maand de salarissen van honderdduizenden werknemers verhoogd met 2,5 procent, maar die verhoging is volgens toezichthouder Autoriteit Consument & Markt mogelijk een overtreding van de wet. De toezichthouder stelt vragen aan de supers over de afspraak.

Onder meer Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi hebben de salarissen verhoogd, terwijl er nog altijd geen akkoord is met de vakbonden over een nieuwe cao. De supermarkten zeggen dat ze in afwachting van de nieuwe cao alvast een verhoging willen doorvoeren.

De toezichthouder zegt dat werkgevers in het algemeen buiten de cao geen gezamenlijke afspraken mogen maken over de beloning van hun werknemers. De verhoging bij de supermarkten roept vragen op en daarom wordt de supermarkten gevraagd om uitleg. Als geconstateerd wordt dat ze de regels hebben overtreden, kan er een boete volgen.

In een brief aan het personeel schrijft Aldi dat grote werkgevers in de supermarktbranche tot de verhoging hebben besloten.

Brief aan Aldi-medewerkers ALDI

In september werd voor het eerst onderhandeld over een nieuwe cao voor supermarktpersoneel. Vakbond FNV eist 5 procent meer loon. Omdat de onderhandelingen niets opleverden, voert de vakbond momenteel actie.

Volgens FNV-onderhandelaar Martens is het vanwege de loonsverhoging lastig om supermarktpersoneel in actie te krijgen. "Medewerkers vinden het al prachtig dat ze dit hebben gekregen. Wij vinden het ook positief, maar veel te weinig."

Martens vindt het goed dat de toezichthouder nu onderzoek doet. "Ik ben mij bewust van die regel en die is door de werkgever genegeerd. Het is allemaal bedoeld om 'vakbondje te pesten' en dat hoort niet in dit land."

Eerder voorgekomen

Namens de grote supermarkten doet Pieter Verhoog van brancheorganisatie VGL de cao-onderhandelingen. Volgens hem is er niets nieuw aan de loonsverhoging die werkgevers hebben gegeven in aanloop naar een nieuwe cao. "Dit is in het verleden vaker voorgekomen, ook bij supermarkten een aantal jaar geleden."

Volgens hem is er er geen advies uitgegaan aan werkgevers om de lonen met 2,5 procent te verhogen. "Je ziet bij supermarkten wat de loonsverhogingen betreft een diffuus beeld."

Albert Heijn zegt daarentegen dat de verhoging van 2,5 procent geldt voor alle supermarktmedewerkers die vallen onder de VGL cao, waar grote supermarktketens bij zijn aangesloten.

Supermarktketen Jumbo zegt dat er een eigen afweging is gemaakt bij de beslissing om de lonen met 2,5 procent te verhogen en dat die loonsverhoging "recht doet aan de enorme inzet die onze medewerkers in deze uitzonderlijke tijd leveren".

STER reclame