Leden van de Communistische Partij vieren de uitspraak van het hooggerechtshof EPA

Het hooggerechtshof in Nepal heeft het besluit van premier Oli om het lagerhuis te ontbinden, teruggedraaid. Oli nam dat besluit in december, omdat hij in conflict was gekomen met partijgenoten van de Communistische Partij. Door het uitschrijven van vervroegde verkiezingen hoopte hij zijn positie te versterken.

Tegen de ontbinding van het parlement waren tientallen bezwaarschriften ingediend, omdat Oli in strijd met de grondwet zou hebben gehandeld. Het hooggerechtshof is het daarmee eens en zegt dat de weggestuurde lagerhuisleden binnen dertien dagen bijeen moeten komen.

Omdat een meerderheid hem niet langer steunt, kan Oli op een motie van wantrouwen rekenen die naar alle waarschijnlijkheid wordt aangenomen.

Premier Khadga Prasad Sharma Oli EPA

De Communistische Partij van Nepal komt voort uit een fusie van de vroegere partij van Oli met voormalige maoïstische rebellen. Mede dankzij die fusie won hij drie jaar geleden de verkiezingen.

Daarna brak een interne machtstrijd uit. Oli en de vicevoorzitter van de Communistische Partij, de voormalige rebel Pushpa Kamal Dahal, waren overeengekomen dat de laatste het premierschap halverwege de zittingsperiode zou overnemen, maar Oli kwam daarvan terug.

Dahal stuurde zijn aanhangers daarop de straat op om tegen Oli te demonstreren. Ook oppositiegroepen willen van hem af, omdat hij corrupt zou zijn.

Verder wordt hem verweten dat zijn regering de coronacrisis niet goed aanpakt en dat hij de relatie met India verwaarloost, door die met China aan te halen.

STER reclame