Wat er overbleef van de woningen na de ontploffing, mei vorig jaar Omroep Gelderland

De rechtbank heeft een 63-jarige man uit Nijmegen veroordeeld tot vijf jaar cel. Hij veroorzaakte in mei een gasexplosie in een woonwijk waarbij twee huizen totaal verwoest werden. De man moet ook een vergoeding betalen aan buurtbewoners voor zowel materiële als immateriële schade.

Buurtbewoners reageren opgelucht op de uitspraak. Een van hen, Jeanette Coenen, zegt bij Omroep Gelderland: "Ik ben blij dat hem ook echt wordt aangerekend dat hij ons in gevaar heeft gebracht."

Volgens de rechtbank sneed de dader op 13 mei rond het middaguur de gasslang van zijn fornuis door en liet zijn woning volstromen met gas. Om 17.00 uur ontplofte het gas en de man raakte gewond. Eerst zei hij tegen de politie dat het om een poging tot zelfdoding ging. Later wist hij niet meer wat er precies was gebeurd.

Brokstukken tot op honderd meter

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij zijn woning in een drukke woonwijk vol liet stromen met gas. De explosie was op een woensdagmiddag. Veel buurtbewoners, onder wie kinderen, waren thuis. Brokstukken werden tot op honderd meter van het ontplofte huis aangetroffen. Het is een wonder dat er niemand ernstig gewond is geraakt of overleden, aldus de voorzitter van de rechtbank.

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank neemt dat mee in zijn oordeel, maar vindt een lange gevangenisstraf toch passend.

Met opzet gedaan

De 63-jarige dader moet aan ruim twintig buurtbewoners ook schadevergoedingen betalen van in totaal 70.000 euro. "Het is een erkenning voor wat ons is overkomen", reageert buurtbewoonster Jeannette Coenen. "We zijn ervan overtuigd dat hij het ondanks verminderde toerekeningsvatbaarheid, met opzet heeft gedaan."

STER reclame