Meppelink over Qatar: 'Wij zijn te gast in dat land'

De Nederlandse beachvolleybalsters hebben geen problemen met het verplicht spelen in lange kleding, volgende maand bij de eerste WorldTour-wedstrijd in Qatar. Boegbeeld Madelein Meppelink zegt dat iedereen van tevoren gepolst is door de internationale volleybalbond FIVB.

Meppelink: "Wij zijn te gast in dit land en wij vinden de kledingvoorschriften dusdanig dat wij ons daarnaar voegen. We trainen ook in lange kleding, en als het koud is tijdens een toernooi hebben we ook geen bikini aan. We zijn vooral blij dat we weer kunnen spelen."

De Duitse beachvolleybalsters Karla Borger en Julia Sude doen uit protest niet mee. Het duo boycot het toernooi vanwege de strenge kledingvoorschriften. Voor zover bekend zijn zij de enige volleybalsters die om die reden niet naar Qatar gaan. Door de coronapandemie zijn er al maanden geen beachvolleybaltoernooien meer.

Mening gevraagd

De WorldTour voor mannen staat al een aantal jaar op het programma in Qatar. Toen duidelijk werd dat de vrouwen onder voorwaarden ook mee mochten doen, heeft de internationale volleybalbond alle deelneemsters gevraagd naar hun oordeel.

Sanne Keizer (links) en Madelein Meppelink (rechts) ANP

"Van de vijftig speelsters die besloten hun mening te geven, was maar één iemand tegen. We vinden het juist positief dat we als speelsters zijn betrokken bij het hele proces," zegt Meppelink, die ook namens de beachvolleybalsters in de atletencommissie van de internationale bond zit, "Als we het echt niet hadden gewild, was dit toernooi niet doorgegaan."

Vier Nederlandse duo's zullen afreizen naar Qatar, waar het resultaat ook meetelt voor olympische kwalificatie. Meppelink toonde zich vorige maand al heel tevreden dat ze eindelijk weer een wedstrijd kan gaan spelen

Te warm?

Het Duitse duo Borger en Sude vindt dat het zelf moet kunnen kiezen in welke kleding het speelt. De Duitsen vinden het ook te warm in Qatar voor lange kleding. Meppelink respecteert hun mening maar ziet het anders: "We hebben ervoor gezorgd dat onze kleding snel vocht afvoert dus ik verwacht geen probleem. Bovendien zijn de meeste wedstrijden 's avonds."

Karla Borger en Julia Sude tijdens de WK in Hamburg in 2019 Pro Shots

Religieuze uitingen zijn verboden in het volleybal, maar deze kledingvoorschriften gelden niet als religieuze uiting. Volgens het Duitse weekblad der Spiegel heeft de Qatarese volleybalbond inmiddels aangegeven dat de kledingeisen niet bindend zijn. Wat gaat Meppelink doen als ze toch in bikini mag spelen op het toernooi dat op 8 maart begint?

"Het laatste dat ik heb gehoord is dat kleding tot de knie moet en de schouder bedekt. Wij hebben de shirts en de driekwart legging klaarliggen, dus wij zullen gewoon in die kleding gaan spelen. Voor ons is het belangrijkste dat we mogen beachvolleyballen en wat we daarbij aanhebben, een bikini of lange kleding, dat is voor ons niet een heel groot issue."

STER reclame