Nika Melia ziet vanuit het raam van zijn kantoor de grote politiemacht bij het UNM-hoofdkwartier
NOS Nieuws

Georgische oppositiepoliticus met ladder uit kantoor gehaald en opgepakt

In Georgië heeft de politie het hoofdkwartier van de grootste oppositiepartij bestormd en een van de leiders opgepakt. Voorzitter Nika Melia van de Verenigde Nationale Beweging (UNM) wordt ervan beschuldigd dat hij bij een demonstratie in 2019 heeft aangezet tot geweld. Zelf zegt hij dat dat een politiek gemotiveerde beschuldiging is om hem in diskrediet te brengen.

Melia werd opgepakt enkele uren na het aantreden van een nieuwe premier, oud-defensieminister Garibasjvili. Diens voorganger, Gacharia, had geweigerd Melia op te laten pakken uit angst voor een grote politieke crisis. Het plan om Melia te arresteren, leidde de afgelopen tijd tot grote politieke spanning in Georgië.

Vanmorgen viel een grote politiemacht het kantoor van de UNM in Tblisi binnen. Een deel van de politiemensen klom met een brandweerladder het gebouw in. Op beelden is te zien dat Melia wild gebarend zijn partijgenoten toespreekt terwijl hij wordt meegevoerd door een groot aantal agenten.

Een enorme troepenmacht heeft de oppositieleider uit zijn kantoor gehaald. Daarbij viel een deel van de agenten het pand via het dak binnen:

Politie-inval met brandweerladder bij arrestatie oppositieleider Georgië

Melia was op borgtocht vrij en moest een elektronische enkelband dragen in verband met de beschuldiging van aanzetten tot geweld. Die band deed hij in november af, wat leidde tot een extra boete van 40.000 lari, omgerekend bijna 10.000 euro. Dat bedrag weigerde hij te betalen. Vorige week oordeelde de rechtbank in Tblisi dat Melia opgepakt moest worden.

Meer arrestaties

Volgens Georgische media zijn vandaag zo'n 20 anderen opgepakt bij de politieactie op het UNM-hoofdkantoor. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maant de Georgiërs tot rust: "We vragen vertegenwoordigers van politieke partijen en hun aanhang om vreedzaam te demonstreren, geen geweld te plegen en het besluit van de rechtbank te respecteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl