Meisje met een haarstuk van Haarwensen Stichting Haarwensen

Stichting Haarwensen vreest voor haar voortbestaan. Door corona kwam er meer haar binnen, maar liepen financiële donaties flink terug.

"Gebrek aan haar hebben we zeker niet. Wel gebrek aan geld om dat tot een pruik te verwerken", vertelt medewerker Marijke van der Heijden van de stichting die haarwerken schenkt aan kinderen die kaal zijn door een medische oorzaak.

"We moeten we nu kiezen wie we wel en niet gaan helpen. Maar we willen geen 'nee' zeggen tegen kinderen die geen haar hebben", zegt oprichter Yvonne de Boer. Daarom is ze een inzamelingscampagne gestart op sociale media.

De stichting schenkt haar aan kinderen die kaal zijn, bijvoorbeeld als gevolg van chemotherapie bij kanker of alopecia (kaalhoofdigheid). Haarwensen krijgt geen subsidie en is daarom afhankelijk van giften. Verzekeraars vergoeden vaak maar een klein gedeelte van een haarwerk.

"Tijdens de coronacrisis hebben we veel minder donaties gekregen", vertelt Van der Heijden. "Organisatoren benaderden ons voorheen om op evenementen te komen staan. Allerlei clubs, scholen en stichtingen hielden inzamelingsacties voor ons, maar ook dat allemaal was er dit jaar niet.

Nu de kappers vanaf komende maand weer opengaan, kan Stichting Haarwensen mogelijk rekenen op flink wat haardonaties van de vele mensen die maandenlang noodgedwongen hun haar hebben laten groeien. "Na de eerste golf kregen we 30 procent meer haar. Het kost 1500 euro om dat haar te verwerken tot een pruik. En dat geld is er niet", zegt Van der Heijden.

Vlechten gedoneerd aan stichting Haarwensen Stichting Haarwensen

Van der Heijden ziet bovendien dat veel kapsalons, die maandenlang dicht moesten, klanten die haar doneren niet meer gratis knippen, zoals ze voorheen deden. "Daar hebben we uiteraard alle begrip voor. Persoonlijk zou ik nu ook niet aan mijn kapper vragen me voor niks te knippen."

De geldproblemen nemen niet weg dat de stichting blij is met elke haardonatie. "Het voordeel van nu haar doneren is dat dat over de minimale benodigde lengte van 30 centimeter gaat komen. Bovendien kunnen we dat haar vijf jaar bewaren."

STER reclame