De tafel van Studio Voetbal met Theo Janssen, Sjoerd van Ramshorst, Ibrahim Afellay en Pierre van Hooijdonk NOS

Het slechte spel van Feyenoord, een uiteindelijk goed genomen gok van PSV-trainer Roger Schmidt en de kwetsbaarheid van Ajax tegen Lille. De onderwerpen die prominent aan bod kwamen zondagavond in Studio Voetbal.

Feyenoord kwam tegen FC Twente weliswaar terug van een 2-0 achterstand, maar heel vrolijk werd trainer Dick Advocaat niet van het vertoonde spel van zijn Rotterdamse ploeg. Overigens speelde Twente ook geen dijk van een wedstrijd.

Flipperkast

De tafelheren hadden een bijzonder slechte wedstrijd gezien. "Er waren zo veel fouten dat de wedstrijd op en neer ging, waardoor er veel kansen ontstonden. Het was een flipperkast. Maar als trainer word je daar knettergek van", aldus Theo Janssen.

"Als je ziet hoe de ballen worden ingeleverd, dan kun je je tactische concept beter thuislaten", vertelde Ibrahim Afellay. "Je denkt bijna: waar zijn ze nou mee bezig? Het is dat we in coronatijden leven, maar anders zou je denken dat er een belchinees op de tribune zou zitten. Het was om te huilen..."

Bij PSV waren de vele wissels van trainer Roger Schmidt weer eens het onderwerp van gesprek. De Eindhovenaren begonnen met een half reserveteam aan het topduel met Vitesse. Sterspelers als Donyell Malen, Mario Götze en Philipp Max moesten in de tweede helft als invaller de meubelen voor Schmidt redden.

"Het was weer een allegaartje. Het lijntje was erg dun", zei Pierre van Hooijdonk over de keuzes van Schmidt, die liefst vijf basisspelers op de bank hield omdat deze naar eigen zeggen fysiek in het rood liepen.

Hans Kazan

"Schmidt had vandaag weer een 'Hans Kazan' in petto. Misschien wil Schmidt de spelers wel uitgerust op vakantie sturen", zei Afellay gekscherend. "Een Donyell Malen op tachtig procent is toch nog steeds veel beter dan een Yorbe Vertessen?"

"Je kon ook zien dat Vitesse voor rust veel beter was. Zij hadden het toen moeten beslissen", haalde Janssen aan.

Van Hooijdonk kon in de tweede helft overigens wel genieten van het sterkst mogelijke PSV. "Het balletje van Götze op Malen bij de 1-1 was fenomenaal en ook de hakbal van Zahavi bij de 3-1 van Götze was van de buitencategorie."

Toch houdt hij zijn hart vast voor de Europa League-return van PSV tegen Olympiakos, waarin de Eindhovenaren op eigen veld een 4-2 achterstand ongedaan moeten maken. "Ik geloof er niet in. Als je zo slecht verdedigt, wat ook al in Athene gebeurde, ga je goals tegenkrijgen."

Van Hooijdonk kritisch op Schmidt en PSV: 'Je speelt niet tegen Geldrop 14'

Ajax beleefde een eenvoudige avond in de thuiswedstrijd tegen Sparta, waardoor trainer Erik ten Hag een aantal spelers kon sparen in aanloop naar het Europese duel met Lille van donderdag.

"Het wordt vooral de vraag wat Ten Hag met Blind gaat doen: gaat hij op het middenveld of in de verdediging spelen?", vraagt Janssen zich af. "Ik zou Blind op het middenveld zetten en Martínez achterin."

Van Hooijdonk: "Ik zou Blind ook op het middenveld houden, want de aanvallers van Lille zijn heel snelle spelers en ook fysiek sterke gasten. Daar kan Blind het lastig tegen krijgen. Op het middenveld heerst hij ook."

"En dat liet Blind donderdag ook op het middenveld zien. Hij vulde dat gewoon heel erg goed in", beaamt Janssen de woorden van Van Hooijdonk.

'Zou kiezen voor middenveld met Blind, Gravenbech en Klaassen tegen Lille'

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Eindsignaal over Piet Dumortier (door Frank Heinen), Korte Corner (door Marcel van Roosmalen) en Eredivisieweekend in vogelvlucht.

STER reclame