
IAEA: atoominspecteurs nog welkom in Iran, maar hun werk wordt ingeperkt
Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) en Iran zijn overeengekomen dat de IAEA de inspecties van Iraanse nucleaire installaties mag voortzetten, maar minder uitgebreid dan voorheen. Zo krijgen de IAEA-inspecteurs niet langer inzage in het beeldmateriaal van de bewakingscamera's in die installaties.
IAEA-baas Rafael Grossi heeft dit in Teheran afgesproken met een delegatie van het Iraanse Atoomenergieagentschap. "We zijn tot een redelijk resultaat gekomen", zei Grossi na zijn terugkeer op de luchthaven van Wenen.
Grossi besloot naar Iran te reizen voor overleg nadat Teheran afgelopen week liet weten de nucleaire inspecties na 23 februari fors in te perken.
De afspraken van vandaag gelden in eerste instantie voor drie maanden, zei Grossi na afloop. "De overeenkomst is bruikbaar om het gat te dichten", waarmee hij doelt op de impasse rond de nucleaire deal uit 2015 tussen Iran, de VS, Rusland, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland waarin ook is afgesproken dat de IAEA onbeperkt toegang heeft tot de nucleaire installaties.
In 2018 veegde toenmalig president Trump de deal van tafel en voerde nieuwe strenge economische sancties tegen Iran in. Iran reageerde daarop met het opvoeren van de verrijking van uranium en andere nucleaire activiteiten die aanvankelijk waren teruggeschroefd.
Iran eist dat de VS de door Trump ingevoerde sancties schrapt. Alleen dan zouden de Iraanse autoriteiten weer aan de voorwaarden van het atoomakkoord uit 2015 willen voldoen. De regering van de Amerikaanse president Biden vindt op zijn beurt dat Iran moet stoppen met het verrijken van uranium voordat er sancties worden opgeheven. Biden heeft laten weten onder voorwaarden bereid te zijn zich weer aan te sluiten bij de Irandeal.
- liveblog
Twee arrestaties en een gewonde bij Vondelpark • Best Kept Secret afgelast
In dit liveblog lees je het laatste coronanieuws van woensdag 24 februari 2021.
Fransen uiten hun coronawoede bij de rechter: 'Ze logen en hielden dingen achter'
Sinds het begin van de epidemie zijn honderden aanklachten ingediend, tegen ziekenhuizen, overheidsinstanties en ministers.
Segers (CU): 'Laten we alsjeblieft pleiten voor een boycot van WK in Qatar'
Lijsttrekkers Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) waren te gast bij het NOS op 3 verkiezingsprogramma. Een studiogast stelde een vraag over de misstanden met arbeidsmigranten in Qatar.