Keeper Remko Pasveer (Vitesse) baalt na nederlaag ANP

De laatste keer dat Vitesse toewerkte naar een wedstrijd tegen PSV, was de competitie pas vijf duels oud. Vitesse barstte van het zelfvertrouwen, heerste in elk duel, had maar nipt verloren van Ajax en had bovendien al vier zeges op zak. Hoe het nu gaat, met een duel met PSV in het vooruitzicht? "Het zelfvertrouwen is iets minder..."

Trainer Thomas Letsch moet even zoeken naar de juiste verklaring. Want ook hij weet dat er eigenlijk een reden moet zijn voor de reeks van vier duels van zijn ploeg zonder zege. "Maar het heeft niet één oorzaak", luidt zijn antwoord.

Hij heeft er naar gezocht afgelopen week. Zat met de spelers om tafel, bekeek beelden met de selectie. "We hebben bekeken wat er wél goed ging." En hij trainde ook extra op zaken die nu fout gaan. "Dat ons zelfvertrouwen minder is, hoeft eigenlijk niet. Want we hebben dit seizoen al laten zien dat we het wel kunnen."

Vitesse wil van slechte reeks af: 'Maar daar moet je wat moeite voor doen'

Onder meer tegen PSV ging het goed, op 25 oktober 2020. De Arnhemmers wonnen in eigen huis met 2-1. Gaat het eigenlijk wel echt slecht? De cijfers laten zien dat Vitesse in het nieuwe jaar dertien punten pakte uit acht duels. Slechts vijf ploegen presteren wat dat betreft beter, PSV verzamelde in 2021 slechts één puntje meer.

Maar daar staat tegenover, en dat baart Letsch zorgen, dat de elf verliespunten die Vitesse leed dit kalenderjaar, allemaal tot stand kwamen in de laatste vier duels. En verder dat de tegenstand niet bepaald van het hoogste niveau was, met achtereenvolgens VVV-Venlo (4-1), RKC Waalwijk (1-1), sc Heerenveen (1-0) en FC Twente (0-2).

"Tegenstanders stellen zich beter op ons in. Maar als ik zo eens terugkijk, dan ging het meer fout bij onszelf, dan dat de tegenstander beter was."

Relatie

De reeks moet dus doorbroken worden, maar hoe? "Daar moet je wat moeite voor doen. Het is net als in een relatie. Ook als je lang getrouwd bent, gaat niet alles vanzelf. Je moet altijd aan de basis werken. Dat hebben we deze week extra gedaan."

Matus Bero (Vitesse) teleurgesteld op de grasmat AFP

Letsch hoopt dat zijn team juist tegen een sterke tegenstander als PSV zich weer van zijn beste kant laat zien. Maar diplomatiek antwoordt hij: "Het is de volgende wedstrijd en daar bereiden we ons op voor. We moeten ons eigen spel weer spelen en als we daarin slagen, weet ik zeker dat we een punt mee kunnen pakken. Minstens."

Dat hij voor de tweede keer tegen zijn voormalige collega bij RB Salzburg aantreedt, Roger Schmidt, onder wie hij assistent was in Oostenrijk, is een aardig gegeven maar niets meer dan dat. Hij kijkt wel met een schuin oog mee naar de commotie omtrent zijn landgenoot, maar hij haalt er ook zijn schouders over op. "Ja, hij heeft temperament. Maar het zou niet goed zijn als een trainer dat niet heeft."

Goede weg

Letsch is ervan overtuigd dat de reeks doorbroken kan worden. "Ik bekijk het positief en dat probeer ik over te brengen op het elftal. We hebben ook de kwaliteit, dat hebben we laten zien. Tegen PSV, tegen Ajax, tegen Feyenoord, tegen de sterkste tegenstanders. Dus ja, ik ben er vol van overtuigd dat mijn elftal beter kan."

STER reclame