Duizenden kijkers voor zeldzame cactus die in Cambridge tot bloei komt

In de botanische tuin van Cambridge University is live voor de camera de bloem van een zeldzame cactus tot bloei gekomen. Volgens onderzoekers, die de bloem de afgelopen week 's nachts nauwlettend in de gaten hielden, is het voor het eerst dat de Selenicereus wittii - in het Engels de 'maanbloem' genoemd - tot bloei komt in het Verenigd Koninkrijk.

Via een livestream, die al elf dagen in de lucht was, keken duizenden mensen mee naar het moment waarop de bloem openging. Sinds de live-uitzending aan de gang is, hebben al 120.000 mensen de beelden aangeklikt.

Hier is een versnelde opname te zien van de bloei van de cactus:

'Het was echt indrukwekkend'

De eenmalige bloei, die normaal gesproken rond zonsondergang begint en rond zonsopgang alweer voorbij is, begon opvallend genoeg al rond 15.00 uur 's middags. Een woordvoerder van de botanische tuin zegt tegen de BBC dat het erop lijkt dat ze te maken hebben met een "zonliefhebber".

"Deze dingen gebeuren altijd in hun eigen tempo", zegt professor Beverley Glover, de directeur van de tuin. "Ik ben niet zo verbaasd als sommigen zullen zijn. Planten doen wel vaker hun eigen ding."

De bloem van de Selenicereus wittii, die voorkomt in een deel van het Amazonegebied, verspreidt aanvankelijk een zoete geur. Na twee uur begint de bloem te verwelken en maakt de zoete lucht plaats voor een ranzige geur.

"Onze maanbloem is open en het ruikt goddelijk, net als gardenia en jasmijn. We denken dat dat later gaat veranderen in rottende groente", schrijven medewerkers van de tuin op sociale media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl