NOS

Hoe gaat u ervoor zorgen dat ik ooit een betaalbaar huis kan krijgen? Betalen wij als jongeren straks de rekening van de coronacrisis? Duizenden jongeren stuurden NOS op 3 vragen op die ze aan politici willen stellen. Met die input gaat NOS op 3 vanaf vandaag een week lang in gesprek met lijsttrekkers.

Iedere avond kunnen jongeren in de studio en via sociale media een uur lang hun vragen stellen. Vanavond bijt demissionair premier Mark Rutte, als VVD-lijsttrekker, het spits af.

De mentale en economische gevolgen van corona, klimaatverandering, economische problemen en een woningmarkt die helemaal op slot zit. Het zijn problemen die ook jongeren hard raken. De beslissingen die de politiek hierover neemt, beïnvloeden hun toekomst. En daarom willen ze vooral die zaken bespreken met de politici die ons land de komende jaren willen leiden.

Alle lijsttrekkers van de grote partijen doen mee, behalve Geert Wilders (PVV). Hij sloeg de uitnodiging af. Rutte zit alleen omdat er na ongeveer tien jaar premierschap en zijn leiderschap in de huidige coronacrisis, bovengemiddeld veel vragen voor hem waren.

Benieuwd wanneer welke lijsttrekker aan de beurt is? Dit is het programma:

NOS

De livestream van de gesprekken is te zien via NOS.nl, het YouTube-kanaal van NOS op 3, NPO Politiek, NPO Start en de Facebookpagina's van de NOS en NOS op 3. De uitzending is live dus kan iedereen kan meepraten en vragen stellen via Facebook en YouTube.

Voor de uitzendingen vroeg NOS op 3 aan zo'n 4700 jongeren wat ze van politici willen weten. Naast de eerder genoemde onderwerpen, bleken er ook een hoop vragen te leven over wat de politieke partijen willen doen met het onderwijs, de zorg, het tegengaan van discriminatie en het bevorderen van gelijke kansen. Dat blijken onderwerpen te zijn die veel jongeren meewegen bij het bepalen op wie ze volgende maand stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Jongeren zijn ook nieuwsgierig naar de lijsttrekker zelf, omdat ze naast de partij ook de persoon meewegen in hun stemkeuze. Zo vragen ze zich af wat de lijsttrekker zou doen als hij of zij "een schijt-aan-coronadag" heeft. Of welke "inspiratieles" ze zouden geven aan scholieren als ze eentje mochten bedenken. En: wat is hun lijflied eigenlijk?

De reeks wordt gepresenteerd door Albert Bos en Sophie Frankenmolen.

STER reclame