ANP

Vorig jaar raakten ongeveer net zoveel NS-medewerkers gewond door agressieve treinreizigers als in 2019. Ook het aantal meldingen door het personeel incidenten met agressie bleef stabiel. Dat is opvallend omdat het aantal reizigers in 2020 door de coronamaatregelen halveerde.

Uit nieuwe cijfers van de NS komt naar voren dat 661 incidenten met agressie zijn gerapporteerd, tegenover 678 in het jaar daarvoor. Toen liepen 168 NS'ers als gevolg van de agressie letsel op. Dat waren er afgelopen jaar 171. In bijna 90 procent van de gevallen ging het om licht letsel.

Volgens de NS gaat het allemaal om incidenten die onder het strafrecht vallen en waarvan medewerkers in 96 procent van de gevallen ook aangifte doen. Het ging om vormen van bedreiging (231), verzet bij aanhouding (158), lichamelijk geweld (158), bespugen (102), dreigen met een wapen (9) en aanranding (3).

Het spoorwegbedrijf vindt de nieuwe cijfers teleurstellend, maar heeft wel een verklaring: doordat er minder reizigers waren, vielen de overlastgevers eerder op. Ook kreeg het NS-personeel er vanwege de coronamaatregelen extra handhavingstaken bij. En medewerkers worden meer dan voorheen gestimuleerd om melding te doen van agressie.

Sinds juni legt de NS bij de incidenten vast of de aanleiding coronagerelateerd is. Dit was vorig jaar bij 83 incidenten het geval.

STER reclame