Een vrouw wordt getest op corona ANP

Britse onderzoekers vinden dat hoofdpijn en vermoeidheid ook in de officiële lijst van coronasymptomen opgenomen moeten worden. Als mensen met deze symptomen zich ook laten testen zouden veel meer milde coronagevallen opgespoord kunnen worden, stellen zij.

In hun onderzoek stellen de wetenschappers vast dat op basis van de huidige kernsymptomen - hoesten, koorts, benauwdheid en het verlies van geur en smaak - zo'n 69 procent van alle coronagevallen ontdekt worden. Door die lijst uit te breiden met vermoeidheid, keelpijn, diarree en hoofdpijn zou maar liefst 96 procent van de gevallen gevonden kunnen worden.

Het RIVM is op de hoogte van het Britse onderzoek, maar ziet geen aanleiding om de lijst met kernsymptomen per direct uit te breiden. Het instituut is al bezig met een herziening van de kernklachten en nieuwe onderzoeken worden daarin meegenomen. De komende weken wordt de uitkomst aan het OMT voorgelegd, laat een woordvoerder weten.

Je vangt dan een fors aantal besmette mensen, maar je gaat ook heel veel mensen testen die hoofdpijn hebben of last van vermoeidheid, maar geen corona hebben.

Epidemioloog Alma Tostmann

Epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc in Nijmegen denkt te weten waarom hoofdpijn en vermoeidheid niet eerder in de lijst van indicaties voor een coronatest werden meegenomen. Dat had zeker te maken met de beperkte testcapaciteit, maar waarschijnlijk ook met de consequenties. "Je vangt dan een fors aantal besmette mensen, maar je gaat ook heel veel mensen testen die hoofdpijn hebben of last van vermoeidheid, maar geen corona hebben."

En die mensen moeten ook in quarantaine als nog niet duidelijk is of ze besmet zijn. Als er veel meer getest zou worden, dan duurt het mogelijk weer langer voor je getest wordt en de uitslag hebt.

STER reclame