Facebook-topman Mark Zuckerberg bij een verhoor in de Senaat ANP

Eind maart verschijnen Mark Zuckerberg van Facebook, Sundar Pichai van Alphabet (het moederbedrijf van Google) en Jack Dorsey van Twitter opnieuw voor het Amerikaanse Congres. Twee commissies willen de topmannen horen over "de mis- en desinformatie waardoor online platforms worden geplaagd".

Volgens de voorzitters van de commissies hebben de sociale mediabedrijven niet kunnen voorkomen dat onwaarheden over zaken als het coronavirus en fraude bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zich konden verspreiden. "Dat heeft de crises in ons land verergerd en grote gevolgen gehad voor de volksgezondheid en onze veiligheid", aldus de commissies.

Zelfregulatie mislukt

De politici vinden dat de internetgiganten veel te lang hun rol hebben ontkend bij het verkeerd informeren van het online publiek en dat zelfregulatie door de industrie is mislukt.

Het is niet de eerste keer dat de techbazen verschijnen voor het Amerikaanse Congres. Zo moesten ze zich eerder al verantwoorden voor de dominante positie die ze op internet innemen.

Voor Mark Zuckerberg van Facebook wordt het de zevende keer sinds 2018 dat hij wordt gehoord door het Congres.

STER reclame