ANP

De ademtest, ook wel blaastest genoemd, wordt binnenkort weer ingezet in teststraten van de GGD in Amsterdam. Afgelopen weekend werd de innovatieve coronatestmethode tijdelijk stilgelegd nadat verschillende mensen verkeerde uitslagen hadden ontvangen.

Volgens de GGD blijkt uit onderzoek dat de coronatestmethode zeer betrouwbaar is. De problemen zaten bij het verkeerd aflezen van de uitslag en de verwerking ervan in de computersystemen.

"We zijn nu een plan aan het maken hoe we de training van onze medewerkers op dit punt kunnen verbeteren. De test zelf is zeer betrouwbaar, vandaar dat we binnenkort de uitrol hervatten", zegt een woordvoerder.

Het is de bedoeling dat de ademtest uiteindelijk in vier Amsterdamse teststraten wordt aangeboden. Wanneer dit gaat gebeuren, kan de GGD nog niet zeggen.

Ook de landelijke uitrol van de ademtest wordt nu hervat, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Iedere GGD-regio moet op termijn over een aantal ademtests beschikken. Het ministerie heeft inmiddels 380 apparaten gekocht om te verdelen. Ook staan er honderden apparaten in bestelling.

STER reclame