Evangelos Marinakis
NOS VoetbalAangepast

Heroïnehandel, matchfixing; niets raakt Olympiakos-eigenaar Marinakis

Hij is scheeps- en mediamagnaat, familievriend van de Griekse premier, de facto burgemeester van Piraeus, werd twee keer beschuldigd van matchfixing én van betrokkenheid bij het verschepen van een gigantische lading heroïne. En kwam er alle keren zonder kleerscheuren vanaf.

Het leven van Evangelos Marinakis, eigenaar van Olympiakos, vanavond de tegenstander van PSV in de Europa League, leest als een Griekse misdaadroman.

De 53-jarige multimiljonair is een goede vriend van de familie Mitsotakis, die al twee Griekse premiers leverde: Konstantinos, met wie de vader van Marinakis al goed bevriend was, en Kyriakos Mitsotakis, de huidige minister-president.

Tekenend voor de innige band tussen beide families: Marinakis was getuige op het huwelijk van Dora Bakoyannis, de oudere zus van Kyriakos Mitsotakis.

Matchfixing (x2)

Een kleine drie weken geleden werd Marinakis, net als de andere 27 betrokkenen, vrijgesproken in een grote matchfixingzaak, die bijna zes jaar in beslag had genomen en onder meer het opblazen van de bakkerij van een onwillige scheidsrechter omvatte.

Olympiakos-eigenaar Evangelos Marinakis

De tweede grote matchfixingzaak in tien jaar waarin Marinakis verdachte was. In 2011 stond zijn naam ook al op de lijst van verdachten in het Koriopolis-schandaal.

De rol van Marinakis in Koriopolis werd onderzocht, maar na vier jaar adviseerde de aanklager om de aanklachten te laten vervallen vanwege een gebrek aan bewijs en is Marinakis niet vervolgd.

2.000 kilo heroïne

Maar de aantijgingen van wedstrijdmanipulatie, hoe pittig ook, zijn niet eens het ernstigste waarmee de Olympiakos-eigenaar in verband werd gebracht. Zijn naam dook ook op in de zaak rond Noor One, een olietanker die de grootste lading heroïne in Europa's historie vervoerde.

Minimaal 2.000 kilo heroïne had de Noor One aan boord. Om een beeld te krijgen van de omvang van de lading: de speciale drugshonden van de Griekse politie waren "door het dolle" bij de inval in een pakhuis, waar 500 van de 2.000 kilo gevonden werd.

"Er was zo veel heroïne, dat de honden niet wisten waar ze heen moesten", zei het hoofd van de plaatselijke kustwacht daar later over.

Evangelos Marinakis werd al twee keer aangeklaagd - en vrijgesproken - voor matchfixing

Het onderscheppen van de drugs, die uiteindelijk in Nederland en België verkocht hadden moeten worden, had grote gevolgen. In de nasleep werden zeker zeventien betrokkenen omgelegd, in drie continenten. En beschuldigden twee (oud-)premiers van Griekenland elkaar van het hebben van banden met de heroïne, onder wie Marinakis' vriend Mitsotakis.

'1.000 kilo verdwenen'

Eén van de twee Grieken die het meest hadden moeten profiteren van de enorme drugslading, was een bekende van Marinakis, de ander claimde zakenpartner te zijn.

De zelfbenoemde zakenpartner onthulde tegenover een journalist zelfs dat de Noor One niet 2.000 maar 3.000 kilo heroïne aan boord had gehad; de verdwenen 1.000 kilo zou van Marinakis persoonlijk zijn geweest.

Om die woorden enkele maanden later weer in te trekken; Marinakis had niets te maken gehad met Noor One en geluiden over 1.000 verdwenen kilo's waren verzinsels.

Onderzoekers konden dankzij telefoontaps in een van de twee matchfixingzaken aantonen dat naast bovengenoemd tweetal minimaal één ander persoon bekend was met de Noor One en een groot project dat op stapel stond, voordat de olietanker uit Dubai vertrok en koers zette naar Griekenland: Marinakis.

Onderzoek gesloten

Maar een rechtszaak tegen Marinakis kwam er nooit. Een dag nadat de multimiljonair werd vrijgesproken van matchfixing werd ook het onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de heroïnesmokkel gesloten. De conclusie: er waren geen criminele handelingen begaan door Marinakis en de overige verdachten.

Hebben alle speculaties over zijn mogelijke betrokkenheid bij de grootste heroïnevangst in Europa's geschiedenis Marinakis dan op enige andere wijze schade berokkend? Niet bepaald. Zijn macht en invloed zijn alleen maar gegroeid.

Olympiakos-eigenaar Evangelos Marinakis is een familievriend van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis

In 2017 kocht hij twee Griekse kranten en een van de belangrijkste commerciële zenders van het land, Mega Channel. Ook werd zijn overname van Nottingham Forest, gevallen grootmacht in Engeland, gewoon goedgekeurd door de English Football League.

De aantijgingen van zijn betrokkenheid bij de drugshandel deed Marinakis af als politiek gemotiveerd. "Leden van de regeringscoalitie hebben me voortdurend aangevallen."

De beschuldigingen van matchfixing waren verzinsels van "jaloerse" tegenstanders, die zijn succes met Olympiakos wilden "vernietigen". Marinakis: "Ik heb niets om bang voor te zijn of me zorgen om te maken, want ik heb niets verkeerds gedaan."

Welkom in de wondere wereld van Evangelos Marinakis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl