AFP | NOS

Goedemorgen! De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoopt vanavond met succes een rover op het oppervlak van Mars te landen en de Tweede Kamer debatteert over de spoedwet voor de avondklok.

De dag begint op sommige plekken zonnig. In de middag overheerst de bewolking en gaat het vanuit het westen regenen. De temperatuur loopt op tot zo'n 12 graden. In de nacht van donderdag op vrijdag klaart het op.

Weerplaza

Moet je de weg op? Hier vind je het overzicht van afsluitingen en werkzaamheden. Check hier de actuele dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer keert terug van reces om te debatteren over de avondklok. Gisteren stuurde het demissionaire kabinet een spoedwet naar de Kamer om de avondklok een betere juridische basis te geven. Dat gebeurde na een verwarrende rechtszaak, een dag eerder.
  • Luchtvaartmaatschappij Air-France-KLM maakt de jaarcijfers over 2020 bekend. De verwachting is dat het bedrijf door de coronacrisis een megaverlies heeft geleden.
  • Het OM maakt bekend of het de zaak doorzet tegen de vader van het Ruinerwoldse gezin dat jaren afgezonderd van de buitenwereld leefde in het Drentse dorp.
  • Vanavond moet rond 21.55 uur Nederlandse tijd de NASA-rover Perseverance op Mars landen. De robotwagen beschikt onder meer over een boor waarmee het bodemmonsters kan nemen, die naar de aarde gebracht moeten worden. De ruimtevaartorganisatie maakt zich op voor een spannende landing. De periode voor touchdown worden de '7 minutes of terror' genoemd.

Wat heb je gemist?

De Nederlandse stranden aan de Noordzee worden steeds schoner. Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat er een kwart minder afval op de stranden ligt dan tien jaar geleden.

De stichting analyseerde data van twintig jaar onderzoek naar strandafval op niet-toeristische stranden. Vooral de hoeveelheid ballonnen en visserijafval daalde significant; ballonnen zijn verdwenen uit de top vijf van meest gevonden strandafval.

Het vaakst werden vispluis, ondefinieerbaar plastic, doppen en snoep-, chips- en snackverpakkingen gevonden. De stichting keek naar het gemiddeld aantal gevonden stuks afval op honderd meter strand.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Ruim een week nadat veel Nederlanders vanwege de dagenlange vrieskou hoopten op een Elfstedentocht, is Reinier Paping, de winnaar van de meest legendarische Tocht der Tochten in 1963, negentig jaar geworden.

58 jaar geleden schreef de toenmalig sportleraar uit Ommen sportgeschiedenis door onder barre omstandigheden de Elfstedentocht van '63 op zijn naam te schrijven. Met vallen en opstaan bereikte Paping de finish na 10 uur en 49 minuten.

Hij beschrijft 18 januari 1963 nog altijd als de dag van zijn leven:

90-jarige Elfstedentocht-winnaar Paping: 'Zege bracht veel teweeg in 1963'

Fijne dag!

STER reclame