NOS NieuwsAangepast

Huren sociale sector vanwege coronacrisis niet omhoog

De huren van woningen in de sociale sector (met een huur tot 752 euro) worden dit jaar bevroren in verband met de coronacrisis. Het demissionaire kabinet komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer.

Het betekent dat de huren van deze woningen per 1 juli niet mogen worden verhoogd. Hoe het kabinet dat gaat betalen, wordt nog uitgezocht.

De Kamer nam vorige week een motie aan van de SP samen met GroenLinks en PvdA. De motie kreeg onverwacht steun van de VVD, die bij alle voorgaande voorstellen tegen was. Het CDA noemde dat zo vlak voor de verkiezingen opportunistisch, omdat de VVD steeds tegen was.

CDA, D66 en ChristenUnie willen niet dat woningcorporaties deze verminderde inkomsten gaan 'betalen'. De partijen stellen voor het geld te halen uit de investeringssubsidies die voor bedrijven apart waren gezet.

ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber: "We moeten ervoor zorgen dat woningcorporaties hier niet voor opdraaien. Zij hebben financiële armslag nodig om die broodnodige woningen te kunnen blijven bouwen."

Ook D66 vindt het niet juist als de bouwsector door de maatregel "een klap zou krijgen". Gratis geld bestaat niet, zegt de partij. "Wat ons betreft gebruiken we een deel van de investeringskorting voor grote bedrijven, de BIK, om deze huurbevriezing te financieren."

"Met een deel van de BIK stimuleer je namelijk de bouw, katalysator van economische ontwikkeling en werkgelegenheid", zegt ook het CDA.

De BIK, de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK), is een bij de linkse oppositie omstreden onderdeel van het Belastingplan. Verschillende partijen noemden dit een cadeautje voor het bedrijfsleven. Het plan haalde net een Kamermeerderheid, vooral de VVD is een groot voorstander.

200 miljoen euro

Demissionair minister Ollongren trekt jaarlijks 200 miljoen euro uit om woningcorporaties en andere verhuurders te compenseren. Ollongren: "Het is voor mensen belangrijk dat er voldoende nieuwe woningen bij komen en dat woningen onderhouden worden en duurzaam worden gemaakt."

Het ziet ernaar uit dat er een Kamermeerderheid is om deze 200 miljoen euro te bekostigen uit de reserves voor de BIK.

Politiek verslaggever Marleen de Rooy: "Nu de verkiezingen naderen en het kabinet demissionair is laten de coalitiepartijen elkaar los. De VVD bleek vlak voor de verkiezingen toch voor het bevriezen van de huren te zijn. Dat wilden D66, ChristenUnie en CDA al langer, en die halen nu het geld uit het potje dat de VVD zo lief is. Je moet dit zien in het licht van de verkiezingscampagne."

Afgelopen zomer nam de Eerste Kamer nog een zeldzame motie van afkeuring aan tegen Ollongren, omdat zij de huren niet wilde bevriezen. Een meerderheid van de Eerste Kamer wilde dat juist wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl