NEC-speler Thomas Beekman ProShots
Sport en corona

De tribunes bij betaalvoetbalwedstrijden zijn sinds begin oktober leeg, maar komend weekeinde wordt er in de eerste divisie weer een duel gespeeld met publiek. Bij NEC-De Graafschap zijn zondag 1.500 seizoenkaarthouders welkom.

De wedstrijd maakt deel uit van een serie evenementen waarbij wordt geëxperimenteerd met de aanwezigheid van publiek. Hoewel het voor supporters de eerste mogelijkheid in maanden is om een wedstrijd op de tribune te bekijken, is het duel nog niet 'uitverkocht'. Dinsdagochtend waren 750 à 800 van de 1.500 kaarten over de toonbank gegaan, zegt algemeen directeur Wilco van Schaik.

'Aantal supporters zal nog oplopen'

Hij verwacht dat het aantal de komende dagen nog zal oplopen. "Morgenmiddag spelen we eerst nog in de beker (tegen VVV-Venlo) en voor supporters is de eerstvolgende wedstrijd altijd de belangrijkste. Donderdag en vrijdag gaat het nog wel oplopen, ik denk richting de 1.250."

Maandag vond in het Beatrix Theater in Utrecht het eerste experiment plaats waarbij een deel van de personen zich "pre-corona" mocht gedragen:

Bubbels en testen; proeven met coronaproof evenementen begonnen

Hoewel het een in coronatijd unieke kans is een voetbalwedstrijd bij te wonen, begrijpt Van Schaik dat niet alle 1.500 beschikbare tickets meteen verkocht waren. "Sommige mensen zullen terughoudend zijn, omdat je na de wedstrijd twee weken niet in contact moet komen met mensen uit kwetsbare groepen. Maar iedereen wordt zaterdag getest, dus het is wel veilig."

'Komt niet in gevaar'

De toeschouwers in het stadion worden in meerdere bubbels verdeeld met verschillende regels. Onderzoekers willen graag weten hoe het publiek zich gedraagt en wat er in de toekomst mogelijk is in de evenementensector ondanks de in Nederland geldende coronamaatregelen.

Ook als bij het duel 1.000 of 1.250 supporters op de tribune zitten, kan het experiment doorgaan, verzekert Van Schaik. "Het komt sowieso niet in gevaar."

In november legde Van Schaik al uit hoe het experiment eruit zal komen te zien:

NEC-directeur legt uit hoe stadionproef met publiek zal gaan

STER reclame