Niet iedereen had door dat de vuilniswagen niet langskwam
NOS Nieuws

Van vuilnisophalers tot loodgieters: extra drukte nu de sneeuw smelt

Nu de sneeuw langzaam wegsmelt en het winterweer plaatsmaakt voor lenteachtige temperaturen, kunnen de strooiwagens weer naar de opslag. Betekende afgelopen week topdrukte voor sneeuwruimers, nu moeten de vuilnisophalers, asfalteerders en loodgieters de handen uit de mouwen steken. Zij hebben het extra druk vanwege de ingezette dooi.

Afvalophaaldiensten hadden afgelopen week de grootste moeite op de spekgladde straten. Op veel plekken werden ophaaldagen geschrapt, schrijft Omroep Gelderland. "Vorige week was natuurlijk heel weinig mogelijk. Het was een calamiteit van de eerste orde", vertelt een woordvoerder van Circulus Berkel, de afvaldienst in delen van de Achterhoek en Apeldoorn.

In de meeste gemeenten wordt de komende dagen het afval opgehaald dat eigenlijk vorige week al mee had gemoeten. "Dus ja, het wordt wel een beetje een inhaalrace."

Doordat het afval niet overal kon worden opgehaald, stapelen de vuilniszakken zich ook op naast ondergrondse containers. Vooral inwoners van Den Haag klagen daarover, meldt Omroep West. Sinds dit weekend is er volgens de gemeente "met volle kracht" gestart met het legen van de afvalcontainers. Ook worden losse vuilniszakken en grofvuil van straat gehaald.

Voor het legen van ondergrondse containers worden zware vuilniswagens met een kraan ingezet. "Die moeten stevig vastgezet worden aan de grond, zodat de wagen niet gaat kantelen of schuiven. Vanwege de gladheid was het op veel plekken niet veilig om deze hefwerkzaamheden uit te voeren", aldus de gemeente. De verwachting is dat de achterstand woensdag volledig is ingehaald.

Troep in de natuur

Niet alleen in de bewoonde wereld moeten vuilnisophalers aan de bak. Ook in de natuur is het soms een zooitje. Grijze vuilniszakken, lege blikjes, plastic sluitingen, dopjes, lege tassen, zelfs kussentjes: het is volgens Omroep Zeeland nog maar een kleine greep uit de rotzooi die schaatsers het afgelopen weekend onder meer in natuurgebied de Zwaakse Weel bij Kwadendamme hebben achtergelaten.

De boswachters troffen de zakken vol met afval aan na een druk schaatsweekend. "We zetten alle natuurgebieden open zodat iedereen hier plezier kan hebben en dan wordt er toch weer zo'n enorme rotbende van gemaakt", reageert boswachter Tijmen Den Ottelander.

Ook andere boswachters zijn op zachtst gezegd niet blij met de troep in de natuur:

Een andere beroepsgroep die het de komende tijd extra druk heeft, is die van de asfalteerders. De winterkou van afgelopen week heeft de wegen flink beschadigd. "Kleine scheurtjes en grote gaten, de vorstschade zorgt voor gevaarlijke situaties die snel opgelost moeten worden", zegt asfalteerder Rob Muijen tegen Omroep Brabant.

Veel wegen die al verouderd zijn en opnieuw geasfalteerd moeten worden, zijn nu sneller aan de beurt, legt hij uit. "Dat oude asfalt zit vol met kleine scheurtjes. Het vocht dat daar in zit, zet uit wanneer het vriest en dan springen er steentjes los."

Gesprongen leidingen

Tot slot is het ook een topdrukte voor loodgieters. Na een week van sneeuw en ijs leidt de dooi tot lekkende dakgoten en gesprongen waterleidingen, vertelt loodgieter Johan Blom tegen RTV Drenthe.

Gesprongen leidingen zijn niet het enige probleem. De stuifsneeuw van vorige week zondag ging in alle hoeken, kieren en gaten zitten. "Die sneeuw gaat nu dooien en dan krijg je het water op plekken waar je het niet hebben wil", zegt Blom. "We kregen vorige week al telefoontjes van mensen met lekkage, maar het was niet vertrouwd om het dak op te gaan. De komende dagen kan dat wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl