NOS Nieuws

Wekdienst 15/2: Code rood vanwege ijzel • Eerste 63- en 64-jarigen ingeënt

Goedemorgen! Regen en koude temperaturen van het wegdek zorgen voor ijzel en daarom is in delen van het land code rood afgekondigd. En de eerste 63- en 64-jarigen krijgen bij hun huisarts een coronavaccin van AstraZeneca.

Het is vandaag bewolkt en lange tijd valt er regen of motregen. Tijdens de eerste ochtenduren is er vooral in het noordoosten en oosten ook kans op gladheid door ijzel. Vanmiddag wordt het 3 graden in het noorden tot lokaal 7 graden in Zeeland. De komende dagen valt er zo nu en dan wat regen. Het is daarbij zacht met in de middag een graad of 9.

Vanwege de ijzel geldt er vanochtend in delen van Nederland code rood. Moet je toch de weg op? Hier vind je een overzicht van de verkeerssituatie. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het winterweer zorgde de afgelopen dagen vooral voor pret, maar vandaag ook voor overlast. In de ochtend geldt in delen van Nederland code rood vanwege ijzel. Het KNMI heeft de provincies Zeeland en Zuid-Holland inmiddels op geel gezet. Eerder gold code rood voor het hele land. GGD-test- en vaccinatielocaties zijn zeker tot het middaguur dicht. Ook veel basisscholen houden hun deuren gesloten.
  • De eerste 63- en 64-jarigen worden bij hun huisarts ingeënt met het vaccin van AstraZeneca. Zeeland heeft de eerste levering van het vaccin gekregen. Vorige week werd al begonnen met het prikken van zorgmedewerkers met het AstraZeneca-vaccin. Zij krijgen hun inenting op GGD-locaties. De Caribische eilanden van Nederland beginnen vandaag ook met vaccineren, met Pfizer en Moderna.
  • In Utrecht is een eerste proef met het organiseren van evenementen in coronatijd. In Utrecht wordt in het Beatrix Theater een zakelijk congres gehouden met 500 deelnemers. Die worden in drie groepen van verschillende grootte verdeeld. Deelnemers moeten een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud tonen.

Wat heb je gemist?

In Amsterdam-West is gisteravond een dode gevallen bij een schietincident. Het slachtoffer is een 29-jarige man. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd hem te reanimeren, maar hij overleed ter plekke.

Volgens de politie was er vlak voor de schietpartij een ruzie. Er zijn twee mensen opgepakt, onder wie een man van 35. Hij werd met een schotwond naar het ziekenhuis gebracht. De schutter is nog voortvluchtig.

Het schietincident gebeurde op de hoek van de Van der Hoopstraat en het Van Limburg Stirumplein.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Vorig jaar importeerde Nederland voor 1,1 miljard euro aan avocado's. Daarmee is het nu de nummer 1 van de fruitsoorten die uit het buitenland komen - en heeft de avocado dus bananen en druiven voorbijgestreefd, meldt het CBS. De meeste avocado's die hier binnenkomen, worden weer doorgevoerd naar andere Europese landen.

Maar ook in Nederland wordt de avocado steeds populairder. Door de grote vraag gaan steeds meer boeren avocado's kweken. Daar is veel kritiek op, omdat er veel water voor nodig is en er bossen voor worden gekapt.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl