Jelina Svitolina
NOS SportAangepast

Ook in Melbourne pakt Svitolina geen grandslamtitel, Barty blijft op koers

Jelina Svitolina gaat ook bij de Australian Open wederom geen grandslamtitel pakken. De Oekraïense nummer vijf van de wereld liet zich in de vierde ronde verrassen door de Amerikaanse Jessica Pegula: 4-6, 6-3, 3-6.

Svitolina is al jaren een vaste waarde in de toptien van de wereld, maar kan haar stempel maar niet drukken op de grandslams. Voorlopig moet de winnares van de WTA Finals van 2018 het doen met halvefinaleplaatsen in 2019 op Wimbledon en de US Open.

Primeur voor Pegula

In Pegula trof Svitolina een speelster in vorm. De Amerikaanse nummer 61 van de wereld - wier ouders NHL-team Buffalo Sabres en NFL-team Buffalo Bills bezitten - bereikte voor het eerst de laatste acht van een grandslamtoernooi.

Jessica Pegula

Vanaf de baseline kon Pegula goed mee in het tempo van Svitolina, alleen zocht zij vaker dan de Oekraïense het net op om het punt daadwerkelijk binnen te halen. Een break op 3-3 in de derde set bleek cruciaal.

Clash tussen Amerikaanse vriendinnen

Pegula, die vanwege een zware knie- en heupblessure in het verleden overwoog te stoppen met tennis, speelt bij de laatste acht tegen haar goede Amerikaanse vriendin Jennifer Brady. Die won met 6-1, 7-5 van Donna Vekic uit Kroatië.

"Jen is super", zei Pegula. "Ze stuurde me al berichtjes met: dit is geweldig, ik ben zo blij voor je en zo trots op je. We dagen elkaar altijd uit. Nu kunnen we dat doen in de kwartfinales van een grandslam."

Voor Brady is dat geen onbekend terrein. Zij was vorig jaar al halvefinaliste bij de US Open.

Barty blijft zonder setverlies

Een andere Amerikaanse, Shelby Rogers, kon niet voor een verrassing zorgen tegen de nummer een van de wereld, Ashleigh Barty. De Australische won met 6-3, 6-4 en is nog zonder setverlies in Melbourne.

Ashleigh Barty

Barty won in 2019 op Roland Garros haar enige grandslamtitel. Vorig jaar werd ze bij de Australian Open in de halve finales uitgeschakeld en daarna speelde ze vanwege de coronapandemie bijna een jaar geen wedstrijd meer.

Haar volgende tegenstandster is de Tsjechische Karolína Muchová, die met 7-6 (5), 7-5 won van de Belgische Elise Mertens. De 24-jarige Muchová stond in 2019 op Wimbledon ook al eens in de kwartfinales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl