Nils van der Poel
NOS Schaatsen

Een jaar voor de Spelen schudt Van der Poel het Nederlandse schaatsen op

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

Wanneer je verwacht door iemand verrast te worden, is de verrassing er eigenlijk wel af. En toch blijven sommigen verbazen. Neem de Zweedse schaatser Nils van der Poel.

Zondagmiddag presteerde hij wat al veertien jaar niet was gebeurd, een wereldrecord op het ijs van Thialf. Drie dagen na zijn WK-titel op de vijf kilometer kwam Van der Poel in een bijzonder knap schema, waarin zijn laatste drie ronden de snelste waren, tot een wereldrecord op de tien kilometer.

Na zijn overwinning hield Van der Poel een vurig pleidooi voor het behoud en de waardering van de langste schaatsafstand:

Van der Poel houdt vurig pleidooi voor 10 kilometer: 'Dit is echt schaatsen'

Een jaar voor de Olympische Spelen lijkt hij in Peking misschien wel de grootste kwelgeest van de Nederlandse ploeg te kunnen worden. En niet alleen omdat hij wint, met name de manier waarop valt op.

Van der Poel komt zowel op hardloopschoenen als in de trainingen op het ijs tot een hoeveelheid kilometers waar de meeste van zijn concurrenten een wenkbrauw bij optrekken.

Weinig ijs of weinig wedstrijden

En er zijn meer schaatsers die met een a-typische voorbereiding, verstoord door de coronacrisis, een wereldtitel pakten afgelopen weekeinde. Ze stonden ofwel nauwelijks op het ijs of hadden tot half januari weinig serieuze competitie, terwijl de Nederlanders in Heerenveen de hele winter door zowel de faciliteiten als de wedstrijdprikkels hadden.

Leidt dat tot reflectie bij de schaatsbond? "Wat dit seizoen doet, is dat coaches dingen in een ander perspectief gaan plaatsen", zegt Remy de Wit, namens de KNSB verantwoordelijk voor het technische beleid.

Laurent Dubreuil, wereldkampioen op de 500 meter, trainde het eerste deel van het seizoen vooral in zijn schuur

"Misschien gaan er dingen veranderen in bepaalde voorbereidingen. Aan de andere kant zit je al zo dicht bij de Spelen dat je de routes die je bent ingeslagen niet zomaar drastisch kunt veranderen omdat een andere partij dat ook doet."

"In topsport kan een nieuwe prikkel op korte termijn succesvol zijn", vervolgt De Wit. "Maar je weet niet of die prikkel leidt tot langetermijnsucces. De coaches in de topteams zijn van zo'n niveau dat je ervan uit mag gaan dat ze het analyseren. Ik maak me geen zorgen dat we niet nadenken over wat we hiermee doen."

Graag al eerder naar Peking

Alles in het komende seizoen staat in het teken van de Spelen van Peking, van 4 tot en met 20 februari 2022. Normaal gesproken worden de WK afstanden een jaar voor elke Spelen afgewerkt in de olympische hal, maar door de coronacrisis bleek dat onhaalbaar.

Bekijk hier een reportage over de voorbereiding op de Spelen van Peking:

Hoe ver is Peking met Winterspelen van 2022? 'Er kan al geschaatst worden'

Vooralsnog staat er ook geen wereldbeker gepland in Peking, maar dat ziet de De Wit liever anders. "Het is mijn wens om in de voorbereiding in China te komen, we gaan met de ploegen in gesprek over de optimale voorbereiding op Peking. Daarin zijn allerlei scenario's mogelijk: een trainingsstage, een wereldbeker of een invitational", een wedstrijd waar topschaatsers op uitnodiging aan mogen deelnemen.

Ice Ribbon op vruchtbare grond

Er wordt in de schaatswereld gewerkt aan een plan om begin oktober een internationale wedstrijd te organiseren in de 'Ice Ribbon', gebouwd op de plek waar de hockeyvrouwen in 2008 olympisch kampioen werden.

De olympische ijshal in Peking

Welke Nederlandse rijders uiteindelijk op de Spelen uitkomen, wordt duidelijk tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT), eind december. Meer dan ooit wordt het een echt erop-of-erondertoernooi, want zowel bij de mannen als bij de vrouwen heeft Nederland niet langer tien startplekken, maar nog maar negen.

Om te bepalen wie naar de Spelen gaan, stelt de KNSB na de vier wereldbekers van volgend seizoen een selectievolgorde samen, in het verleden ook wel bekend als de prestatiematrix. Afstanden waarop de kans op Nederlandse medailles groot is, staan daarop bovenaan.

Grootste kans op veel medailles

De rijders die op het OKT op die afstanden goed presteren, hebben een grotere kans op deelname aan de Spelen dan schaatsers die op het OKT bovendrijven op afstanden waar Nederland relatief weinig kans maakt op olympisch succes. Alles om die ploeg van negen mannen en negen vrouwen zo succesvol mogelijk te laten zijn in Peking.

Het is een ingewikkelde klus, moeilijker dan ooit.

Remy de Wit

In aanloop naar de Spelen van 2018 kwamen de vrouwen op de 500 meter zelden in de buurt van de medailles, maar met de doorbraak van Femke Kok en Jutta Leerdam zal die afstand hoger komen te staan.

En bij de mannen zijn de lange afstanden, mede door Van der Poel, niet langer een garantie op Nederlandse (gouden) medailles. De Wit: "Als je op basis van de WK een voorzichtige voorspelling mag doen, zullen de 1.000 en de 1.500 meter hoger in de selectievolgorde komen. Dat voelt iedereen natuurlijk aankomen."

"Het is een ingewikkelde klus, moeilijker dan ooit en er zullen best wat teleurstellingen komen. We hebben nu eenmaal een land met heel veel wereldtoppers. Het bemachtigen van een plek op de Spelen is al bijna een medaille waard."

De voorlopige kalender van het olympische seizoen

29-31 oktober NK afstanden Heerenveen
12-14 november wereldbeker Tomaszów
19-21 november wereldbeker Stavanger
3-5 december wereldbeker Calgary
10-12 december wereldbeker Salt Lake City
26-30 december Olympisch Kwalificatietoernooi Heerenveen
Begin januari EK afstanden Heerenveen
Eind januari NK allround & NK sprint Heerenveen
4-20 februari Olympische Spelen Peking
3-4 maart WK allround & WK sprint Hamar
12-13 maart wereldbekerfinale Heerenveen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl