Ireen Wüst eindigde op de 1.500 meter als vijfde ANP

Ireen Wüst is al jaren de koningin van de 1.500 meter. Ze veroverde op haar favoriete nummer twee olympische titels, vijf wereldtitels en eindigde in totaal negen keer op het WK-podium.

Maar bij de WK afstanden in Heerenveen kwam Wüst zondag niet verder dan de vijfde plaats. Daardoor heeft ze deze winter voor het eerst sinds haar debuutseizoen (2003/2004) geen enkele 1.500 meter weten te winnen.

Voor schaatsverslaggever Bert Maalderink was dat reden om voorzichtig te vragen of Wüst haar beste seizoenen inmiddels achter zich heeft liggen. Maar daar moest de 34-jarige beste Nederlandse olympiër aller tijden niets van weten.

"Gaan we nou alweer op die toer?", reageerde Wüst verontwaardigd. "Je rijdt één keer niet op het podium in de afgelopen zestien jaar ongeveer en dan moet ik maar gelijk stoppen, ofzo?"

Bekijk het gesprek met Wüst hieronder:

Wüst wint dit seizoen geen 1.500 meter: 'Om me gelijk af te schrijven vind ik wel ver gaan'

Wüst stond wel twee keer op het podium bij de wereldbekers dit seizoen: in januari eindigde ze als tweede en derde op de 1.500 meter. Zondag ging de wereldtitel naar de 20-jarige Ragne Wiklund. De Noorse was 1,26 seconde sneller dan titelverdedigster Wüst, die niet echt een verklaring had voor haar tegenvallende race.

"Normaal gesproken ben ik altijd goed op een WK. Ik heb er nu niet anders naartoe geleefd. Ik had ook het idee dat ik er klaar voor was. Maar de snelheid kwam niet en ik had niets over aan het einde. Het is voor mij ook een soort raadsel."

En nu? Volgend jaar gewoon olympisch kampioen worden.

Ireen Wüst

Voor Wüst is dat echter geen reden om te twijfelen aan haar kunnen. "Dit kan een keer gebeuren. Ik ben ook maar gewoon een mens, geen robot. Ik kan nog steeds hartstikke hard schaatsen."

"Ik haalde het podium in de World Cup en normaliter kan ik dan iets extra's op het WK, maar nu niet. Dat is even een raadsel, maar ja... Ik had er meer van gehoopt, maar om me nu gelijk af te gaan schrijven vind ik wel heel erg ver gaan."

Voor de schaatsers zit het seizoen er nu op, maar Wüst is vastbesloten om in het olympische jaar weer terug te keren op de hoogste trede van het podium. "Volgend jaar gewoon olympisch kampioen worden", besluit ze vastberaden.

Wüst veroverde deze week wel de wereldtitel op de ploegenachtervolging, samen met Antoinette de Jong en Irene Schouten.

STER reclame