Carlos Menem met zijn echtgenote bij zijn aantreden in 1989 AFP

De Argentijnse ex-president Carlos Menem is na een wekenlang ziekbed op 90-jarige leeftijd overleden. Menem leidde het land van1989 tot 1999. President Alberto Fernández maakte zijn dood bekend en heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Menem stuurde Argentinië vanuit een diepe recessie middels een uitgebreid privatiseringsprogramma naar een vrijemarkteconomie waar de buurlanden jaloers naar keken. Hij stopte de diepe val van de Argentijnse peso door de munt te koppelen aan de Amerikaanse dollar. Tegelijkertijd namen de werkloosheid, het verschil tussen arm en rijk en de buitenlandse schuldenlast hand over hand toe.

Zijn koers stond ver af van die van zijn oude leermeester, generaal en president Peron, die juist een door de staat gecontroleerde samenleving en economie voorstond.

Menems critici schilderden hem af als een playboy. Getooid met halflang haar en lange bakkebaarden verkeerde hij inderdaad graag in het gezelschap van beroemdheden zoals Madonna en de Rolling Stones.

Sterke band met de VS

Menem haalde de banden van de VS aan en liet Argentijnse militairen deelnemen aan de eerste Golfoorlog tegen Irak in 1991. Ondanks fel verzet van mensenrechtenorganisaties verleende hij amnestie aan oud-leden van de militaire junta die waren veroordeeld voor de verdwijning van vele dissidenten onder de dictatuur van 1976 tot 1983. Daarnaast zette hij ook voormalige guerrillero's uit die periode op vrije voeten, naar eigen zeggen om een nationale verzoening mogelijk te maken.

Na zijn aftreden was Menem bij verschillende controversen betrokken. Zo werd hij veroordeeld voor betrokkenheid bij de verkoop van wapens aan Kroatië (tijdens de Balkanoorlog) en Ecuador in weerwil van een wapenembargo tegen die landen. Hij wist uit de cel te blijven doordat hij als senator immuniteit genoot. Hij bleef senator tot aan zijn dood.

STER reclame