Nils van der Poel blijft de schaatswereld verbazen. De 24-jarige schaatser veroverde donderdag al de wereldtitel op de 5.000 meter, maar op de 10.000 meter deed de Zweed er zondag nog een schepje bovenop.

Van der Poel reed bij de WK afstanden in Heerenveen in 12.32,95 naar een sensationeel wereldrecord. Daarmee veroverde hij met overmacht zijn tweede wereldtitel, want in de drie laatste ritten kwam niemand meer in de buurt van zijn tijd.

Van der Poel verovert WK-goud in Thialf met sensationeel wereldrecord op 10.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jorrit Bergsma pakte het zilver. De Fries reed wel een sterke rit, maar bleef met 12.45,86 toch liefst 12,92 seconden verwijderd van de toptijd van Van der Poel.

"Natuurlijk win ik het liefst, maar Van der Poel was gewoon buiten bereik vandaag. Dit was het maximaal haalbare, dus ik moet tevreden zijn. Ik heb mijn eigen rit gereden en kon niet harder", reageerde Bergsma.

'Grootste uitdaging'

"Eat fish for dinner", riep Van der Poel na zijn race vrolijk naar de camera. Daarmee doelde hij op de Canadees Graeme Fish, van wie hij het wereldrecord overnam. Fish reed precies een jaar geleden bij de WK afstanden op de hooglandbaan van Salt Lake City naar 12.33,86.

"We hebben in september bedacht om dit te gaan doen. We hadden geen idee hoe we het wereldrecord moesten verbeteren, maar ik dacht wel te weten hoe het moest. Ik heb ook veel fietstrainingen gedaan", vertelde Van der Poel. "Het was de grootste uitdaging van mijn leven, maar het was geweldig."

Fish was dit weekend niet in Heerenveen aanwezig om zijn titel te verdedigen. Hij vond het vanwege het coronavirus geen prettig idee om naar Nederland af te reizen.

Bekijk hieronder in de carrousel twee interviews met Nils van der Poel. In de eerste video reageert hij op zijn wereldrecord, in het tweede gesprek houdt hij een warm pleidooi voor de 10.000 meter, zijn favoriete afstand.

Patrick Roest werd donderdag op de 5.000 meter al verslagen door Van der Poel. Toen pakte hij nog wel het zilver, maar nu eindigde de drievoudig wereldkampioen allround naast het podium. Roest, die eerder op de dag het brons veroverde op de 1.500 meter, knokte zich met 13.09,42 naar de zevende tijd.

Lijdensweg voor Roest

"Dit was gewoon strijden. Ik probeerde wat, maar het lukte niet. De benen willen niet wat ik zelf wil. Ik kan veel beter, dat weet ik, maar de benen wilden niet vandaag", zei Roest na zijn teleurstellende race. Roest miste dit weekend de topvorm die hij eerder dit seizoen wel had.

Roest veroverde weliswaar de wereldtitel op de ploegenachtervolging, maar het lukte hem opnieuw niet om zijn eerste wereldtitel te veroveren op een individuele afstand. En dat zat hem duidelijk niet lekker. "Ik ben een beetje klaar met dit schaatsweekend, want het is niet gegaan zoals ik wilde."

Het brons op de 10.000 meter ging naar de Rus Alexander Rumyantsev (12.54,74).

Bekijk hieronder in de carrousel de reacties van Jorrit Bergsma en Patrick Roest.

Dankzij Van der Poel is het wereldrecord op de tien kilometer na 14 jaar en 3 dagen weer terug in Thialf. Sven Kramer zette het record in 2007 op 12.49,88.

Van der Poel bereidt zich anders voor op wedstrijden dan zijn meeste collega's. Hij loopt bijvoorbeeld veel hard. Van der Poel liep zelfs een keer een ultra-wedstrijd van 170 kilometer. Bekijk hieronder de reportage over de Zweed:

Van der Poel, kanshebber op de 10 kilometer, loopt meer hard dan hij schaatst

De tien kilometer was de laatste afstand van het schaatsseizoen. Alle schaatsers die deze week aan de start stonden bij de WK zaten al vijf weken in een 'schaatsbubbel' in Friesland.

Na een EK sprint en EK allround en twee wereldbekers vormden de wereldkampioenschappen het sluitstuk van het ingekorte schaatsseizoen. Volgend jaar staan de Olympische Winterspelen in Peking op het programma.

De uitslag van de 10.000 meter bij de WK afstanden

STER reclame