Aardbeving Japan ANP

Meer dan 120 mensen zijn gewond geraakt door de aardbeving die gisteren het Oost-Japanse gebied rond Fukushima heeft getroffen. Door de aardbeving voor de oostkust met een kracht van 7,3 kwamen miljoenen mensen zonder stroom te zitten, ook in de hoofdstad Tokio. De stroomvoorziening is grotendeels weer hersteld, maar duizenden huishoudens zitten wel nog zonder water.

De Japanse meteorologische dienst denkt dat dit een naschok was van de verwoestende aardbeving die dezelfde regio in maart 2011 trof. Toen werd het gebied getroffen door een aardbeving van 9,0, die vervolgens een tsunami veroorzaakte waarbij naar schatting 18.500 mensen om het leven kwamen.

De aardbeving en de tsunami veroorzaakten ook een kernramp toen de vloedgolven de kerncentrale in Fukushima beschadigden, met alle desastreuze gevolgen van dien.

Alert op naschokken

Deze keer zouden er bij de kerncentrale geen problemen zijn geconstateerd. Ook elders in het getroffen gebied lijkt de schade beperkt te blijven.

Wel zijn treindiensten naar een groot deel van Noord-Japan stilgelegd. Reparaties aan een treinverbinding in Oost-Japan nemen ongeveer tien dagen in beslag, meldt de nationale televisiezender NHK.

De lokale bevolking wordt gevraagd de komende dagen alert te zijn op meerdere naschokken.

Beelden van de aardbeving van gisteren:

Mensen overvallen in bad en bed tijdens aardbeving

STER reclame