Duizenden mensen in Mauritius hebben in de hoofdstad gedemonstreerd tegen hun regering. Ze eisen dat die per direct opstapt vanwege corruptie en fraude.

Het is het derde massaprotest sinds een olieramp vorig jaar, waarover demonstranten zeggen dat de regering te zwak heeft opgetreden. De demonstratie vandaag in Port Luis is de eerste waarin de voornaamste oppositiepartijen gezamenlijk oproepen tot nieuwe verkiezingen, schrijft nieuwssite Bloomberg.

Op luchtbeelden van het protest is te zien dat er onderling nauwelijks afstand gehouden werd:

"Ik ben hier uit solidariteit met de natie en om 'nee' te zeggen tegen dit maffiasysteem", zegt een demonstrant tegen Africa News. De actievoerders beschuldigen de in 2019 gekozen regering van grootschalige corruptie en een gebrek aan transparantie.

Vrachtschip op koraalrif

De demonstraties zijn opvallend, omdat het eiland met zo'n 1,3 miljoen inwoners juist bekendstaat om zijn stabiliteit. Maar nadat vorige zomer een Japans vrachtschip vastliep op een koraalrif aan de oostkust, gingen in de nasleep daarvan het hoogste aantal demonstranten in ruim veertig jaar tijd de straat op.

Ruim duizend ton stookolie kwam bij de ramp in zee terecht. Twee mensen kwamen om bij de bergingswerkzaamheden, ook tientallen dolfijnen stierven. Behalve de demonstranten hadden ook milieuorganisaties felle kritiek op de aanpak van de natuurramp.

STER reclame