Colombiaanse een-twee op Mont Ventoux, Poels en Mollema in toptien

Ivan Sosa heeft de derde rit in de Ronde van de Provence gewonnen en daarmee een voorschot op de eindzege genomen. De Colombiaan van Team Ineos sprong weg op de slotklim en bleef zijn ploegmaat Egan Bernal en Julian Alaphilippe ruim voor.

De rit draaide vooral om de beklimming van de Mont Ventoux. De renners hoefden niet de volledige twintig kilometer naar de top, maar naar Chalet Reynard, zes kilometer eronder.

Ineos nam op de flanken van de Ventoux de regie. Het peloton slonk zienderogen en op vijf kilometer van de top versnelde de 23-jarige Sosa, die ook door Ineos en Bernal was getipt als de aangewezen kopman. Alaphilippe ging achter Sosa aan, maar kreeg het gat niet meer gedicht. En als hij achterom keek, keek hij in de ogen van Bernal - de Tourwinnaar van 2019, die na vijf maanden revalideren van een pijnlijke rugkwaal helemaal terug lijkt.

Poels en Mollema

Wout Poels eindigde op 0,29 als vierde. "Ik ben blij met dit resultaat. Het is een goed begin van het seizoen." In het klassement is hij eveneens vierde en kijkt hij, met een relatief vlakke slotetappe op zondag voor de boeg, tegen een achterstand aan van 39 seconden op leider Sosa.

Bauke Mollema, zevende op de Ventoux, staat vijfde in het klassement op 57 tellen van de Colombiaan. "Het niveau is echt hoog hier", zei Mollema na afloop. "Halverwege de klim waren we nog met twintig man. Toen Sosa aanviel, pakte hij heel snel twintig seconden op de rest. Hij was duidelijk de sterkste. Ik reed mijn eigen tempo. Het was goed om weer te racen en om een keer een aankomst bergop te hebben."

STER reclame