Schaatsen in het Friese Dokkum, vanmiddag
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Dokterswacht Friesland overbelast door ongelukken op het ijs

De Dokterswacht Fryslân is overbelast door de ongelukken die vandaag op het ijs gebeuren. Dat geldt voor alle vijf huisartsenposten in de provincie. De telefoonlijnen zijn nauwelijks meer te bereiken.

De Dokterswacht roept via Omrop Fryslân op om niet te bellen, behalve bij ernstige verwondingen. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht heeft het ook 'extreem druk' met schaatsongelukken, meldt Rijnmond. In Lelystad is een speciale fracturenpoli geopend.

Onfortuinlijke valpartijen

De meest voorkomende verwondingen op dit moment zijn gebroken polsen, heupwonden, snijwonden aan het voorhoofd en hersenschuddingen, veelal veroorzaakt door onfortuinlijke valpartijen op het ijs.

Een woordvoerder van de Dokterswacht in Friesland adviseert om polsbeschermers en een helm te dragen bij het schaatsen. Om blessures aan de heup te voorkomen, kan een stuk karton in de broek helpen; dit zorgt ervoor dat de klap van een val meer verdeeld wordt.

Opgeschaald met twee gipsmeesters

Niet alleen in Friesland, ook elders in het land hebben dokters het heel druk. Een woordvoerder van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht spreekt van meer dan vijftig 'ijsletsels'. "We hebben opgeschaald met twee gipsmeesters. De ambulancedienst Zuid-Holland Zuid heeft drie extra auto's rijden", zegt hij.

In Lelystad heeft het St Jansdal ziekenhuis een speciale poli geopend voor mensen die breuken oplopen op het ijs. Normaal gesproken moet je daarvoor in het weekeinde naar de spoedpost in Harderwijk, meer dan dertig kilometer verderop, Maar het ziekenhuis vreesde een grote toeloop. Daarom is de fracturenpoli in Lelystad, vandaag en morgen open van 10.00 tot 18.00 uur.

Scheur in het ijs

Woordvoerder Linda Heller zegt bij Omroep Flevoland dat de poli in Lelystad de drukte vandaag goed aan kon. Maar "de toestroom van patiënten ging wel achter elkaar door". "We zien hier mensen binnenkomen die gevallen zijn tijdens een wandeling of die bijvoorbeeld met hun schaats in een scheur in het ijs terecht zijn gekomen. De verwondingen lopen uiteen van ontwrichte schouders tot pols- en enkelfracturen", aldus Heller.

Bij een val is het volgens de Dokterswacht Fryslân belangrijk om direct te koelen. Is het lichaamsdeel nog te bewegen, dan is de kans klein op een botbreuk en kan contact met een arts even wachten. Bij een mogelijk gebroken heup of andere ernstige verwondingen is het wel belangrijk om direct het noodnummer (1-1-2) te bellen voor een ambulance.

Advertentie via Ster.nl