Een still uit het filmpje dat op het Instagram-account van de NOS stond
NOS Nieuws

Instagram verwijdert NOS-beelden met Zwarte Piet bij artikel Bram van der Vlugt

Instagram heeft een video van de NOS verwijderd waarin Zwarte Pieten te zien waren. Het filmpje werd in december vorig jaar geplaatst op het account van NOS Stories. Aanleiding was het overlijden van Bram van der Vlugt, de acteur die tientallen jaren Sinterklaas speelde. Op de video waren oude Sinterklaasvieringen te zien met volledig zwart geschminkte pieten. Een soortgelijk filmpje verscheen op het gewone Instagramaccount van de NOS.

Een aantal dagen geleden liet Facebook, waarvan Instagram een onderdeel is, aan de NOS weten dat het van plan was om de video's weg te halen; ze zouden de richtlijnen van het platform schenden. De beelden zetten volgens Facebook aan tot haat omdat er zwart geschminkte figuren in te zien zijn.

De NOS heeft bezwaar gemaakt en gevraagd de video's niet weg te halen. Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff wijst het besluit van Instagram af: "Dit betreft niet het verspreiden van een haatbericht. Dit is een journalistiek onderwerp over de dood van een beroemd acteur. Daarin hoort dat je schetst wie die acteur was en bij Bram van der Vlugt kan het niet anders dan dat daar zijn optreden als Sinterklaas deel van uitmaakt met beeld van hoe dat in het verleden ging. Instagram ontkent zo de geschiedenis en tast de journalistiek zo ook aan."

Vandaag heeft Facebook laten weten niet gevoelig te zijn voor de argumenten van de NOS en de video's te verwijderen. De video op het Stories-account is inmiddels weggehaald, de video op het reguliere NOS-account was aan het begin van de avond nog wel te zien.

Kijk hieronder voor de motivering van het besluit van Facebook.

Hieronder een van de video's die volgens Instagram in strijd is met de richtlijnen:

NOS-video van Instagram verwijderd vanwege zwarte piet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl