Pro Shots

Novak Djokovic heeft - letterlijk - met pijn en moeite de vierde ronde van de Australian Open bereikt. Gehinderd door een buikspierblessure zette de als eerste geplaatste Serviër de Amerikaan Taylor Fritz opzij met 7-6 (1), 6-4, 3-6, 4-6, 6-2.

Djokovic vertelde na afloop dat hij een spiertje gescheurd heeft en dat het twijfelachtig is of hij zondag kan spelen. Hij moet het dan in de achtste finales opnemen tegen de als veertiende geplaatste Canadees Milos Raonic.

Met fans, zonder fans

Halverwege de vierde set deed zich een bizar moment voor. Het publiek in het stadion moest om 23.30 uur Australische tijd weg, omdat een half uur later de lockdown inging in Melbourne. Daarom zijn er de komende vijf dagen ook geen toeschouwers aanwezig.

Het duurde een kwartier voordat het stadion leeg was. Het spel lag ondertussen stil. "Dit is absoluut een van de meest gedenkwaardige overwinningen in mijn loopbaan", zei Djokovic.

Voor Djokovic kwam de onderbreking als geroepen. Hij had na een vervelende glijpartij last gekregen van een blessure, waardoor zijn niveau drastisch daalde. De Serviër liet soms zelfs ballen lopen omdat hij te veel pijn had.

In de vijfde set hervond hij zichzelf toch weer en na het laatste punt slaakte hij meerdere oerkreten. De jacht op zijn achttiende grandslamtitel kan doorgaan.

Zverev wint en begint over vrouwen

Alexander Zverev bereikte bijzonder soepel de vierde ronde. De Duitse nummer zes van de plaatsingslijst verloor maar zeven games tegen de Fransman Adrian Mannarino: 6-3, 6-3, 6-1.

Alexander Zverev EPA

De 23-jarige Zverev staat al een paar jaar in de toptien, maar wacht nog wel op zijn eerste grandslamtitel. "Bij de US Open was ik er vorig jaar twee punten van verwijderd, misschien lukt het hier", zei hij na de wedstrijd.

De lange Duitser groeit steeds meer in het toernooi en het lijkt er soms op dat hij ook letterlijk nog groeit. Lachend: "Ik hoop het niet, dan wordt het heel moeilijk om een vrouw te vinden. Nee, dat is raar om te zeggen. Met mijn shirts zonder mouwen zie ik er wel beter uit. O, dit is ongemakkelijk..."

Schwartzman al naar huis

Diego Schwartzman verging het lachen juist in Melbourne. De als achtste geplaatste Argentijn verloor met 3-6, 3-6, 3-6 van de 27-jarige Russische qualifier Aslan Karatsev, die bij de Australian Open zijn grandslamdebuut maakt.

Karatsev had nog nooit gewonnen van een speler met een ranking hoger dan 48, maar tegen Schwartzman, nummer negen op de wereldranglijst, was hij met vijftig winners duidelijk de betere speler. Schwartzman stond vorig jaar in de halve finales van Roland Garros.

STER reclame