1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

'15.000 treinen opgeheven door winterweer', morgen weer overal intercity's

De afgelopen dagen zijn zeker 15.000 treinritten opgeheven vanwege de gevolgen van het winterweer. Dat heeft Treinreiziger.nl uitgerekend. Op een normale werkdag rijden er gemiddeld 5500 treinen.

De eerste treinen vielen zaterdag uit, waarna op zondag de dienstregeling volledig werd stilgelegd. Maandag viel 75 procent van de treinen uit, op dinsdag werd 59 procent geschrapt en gisteren zo'n 48 procent van de ritten. Vandaag reden er ongeveer even veel treinen als gisteren.

De weeromstandigheden van de afgelopen dagen hebben dus een uitzonderlijk zware wissel getrokken op de dienstregeling. Normaal gesproken wordt 20 procent van de treinen geschrapt bij sneeuwval. Bij de hevige sneeuwval in 2012 werden in totaal 7000 ritten opgeheven, weet Treinreiziger.nl.

Morgen overal intercity's

Ook morgen rijdt de NS nog met een aangepaste dienstregeling, maar het aantal intercity's zal wel wordt uitgebreid. Op alle trajecten rijden weer intercity's, naast de sprinters. Ook de internationale treinen rijden weer.

Volgens een woordvoerder gaat de reiziger morgen "echt het verschil merken". "We gaan zoveel mogelijk treinen het spoor opsturen als mogelijk." Het aantal treinen zit nog onder de speciale winterdienstregeling.

De afgelopen dagen klonk er kritiek op het uitvallen van treinen en op de overvolle treinen die daarvan het gevolg waren. De situatie zal de komende dagen steeds beter worden, zegt de NS, doordat meer treinstellen beschikbaar komen. De afgelopen dagen waren enkele opstelterreinen moeilijker of niet bereikbaar door wisselingstoringen.

Prorail erkent dat door "de cocktail aan weersomstandigheden" het bruikbaar maken van wissels soms te lang heeft geduurd. Daardoor liet het verplichte onderhoud aan de treinen soms te lang op zich wachten.

De komende nachten kunnen nieuwe problemen ontstaan doordat het stevig gaat vriezen. Daardoor kan 'rijp' ontstaan op de bovenleidingen. De NS roept reizigers op alleen op pad te gaan als de reis noodzakelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl