Joelia Navalny, de vrouw van de Russische oppositieleider Navalny
NOS NieuwsAangepast

'Joelia, vrouw Russische oppositieleider Navalny, in Duitsland gearriveerd'

Joelia Navalnaja, de vrouw van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, is vanuit Rusland naar Duitsland gevlogen. Der Spiegel meldt op basis van eigen bronnen dat ze vanavond in Frankfurt is gearriveerd.

Russische media meldden vandaag dat ze uit angst in Moskou een toestel naar Duitsland had genomen. Maar volgens informatie van Der Spiegel gaat het om een privébezoek.

"Ik kan me voorstellen dat de grond haar te heet onder de voeten is geworden, maar ze heeft zelf nog niets laten weten over haar daadwerkelijke beweegredenen", zegt NOS-correspondent Iris de Graaf.

Illegale bijeenkomst

Begin deze maand werd aan Joelia Navalnaja door een Russische rechter een boete van omgerekend zo'n 220 euro opgelegd, omdat ze zou hebben deelgenomen aan een illegale bijeenkomst. Ze is al een paar keer eerder beboet en onder huisarrest geplaatst.

"Er is ook een strafzaak geopend tegen mensen rond Aleksej Navalny die hebben opgeroepen tot protest. Daar zou Joelia ook onder vallen", zegt De Graaf.

Daar komt bij dat in Rusland een wet is aangenomen die het familieleden van 'buitenlandse agenten', zoals Navalny door de Russische staat wordt genoemd, verbiedt zich kandidaat stellen in de politiek. "Joelia wordt af en toe al genoemd als mogelijke plaatsvervanger van Aleksej als oppositieleider. Maar daar heeft ze zelf niks over gezegd."

Ook heeft een rechtbank in Rusland vandaag ingestemd met een verzoek tot de arrestatie van Leonid Volkov. De chef-staf van Aleksej Navalny, die in Litouwen zit, zou zich schuldig hebben gemaakt aan het betrekken van minderjarigen bij protesten in Rusland.

Strafkolonie

Vorige week werd Aleksej Navalny door een Moskouse rechtbank veroordeeld tot ruim tweeëneenhalf jaar in een strafkolonie. Een voorwaardelijke gevangenisstraf werd toen omgezet in een onvoorwaardelijke, omdat hij zich niet had gemeld bij de reclassering toen hij in Duitsland aan het herstellen was.

Daar werd Navalny afgelopen zomer naartoe gevlogen nadat hij was vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Toen hij na zijn herstel terugvloog naar Rusland, werd Navalny direct ingerekend.

Honderdduizenden Russen zijn de afgelopen weken de straat opgegaan om tegen de gevangenschap van Navalny te demonstreren. Bij die protesten zijn meer dan 5000 aanhangers van de Poetin-criticus opgepakt, onder wie Joelia Navalnaja.

In deze video legt NOS op 3 uit wie Navalny precies is en waar hij voor staat:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl