Chris Cox
NOS Sport

Nederlandse basketballer verhuist na racisme: 'Banden lek, ruiten ingeslagen'

Hij was pas net in zijn nieuwe appartement in Glasgow getrokken, toen hij alweer moest verhuizen. Basketballer Julius van Sauers kreeg te maken met klagende buren, die steeds verder gingen. Racistische uitingen, lek gestoken banden en ingeslagen autoruiten waren de druppel.

De 25-jarige Van Sauers speelde al bij meerdere basketbalclubs voor hij zich in Glasgow settelde. Zo kwam hij onder meer uit voor Apollo Amsterdam en Worcester Wolves. In 2014 was hij onderdeel van het Nederlandse team dat zich voor het eerst in 25 jaar plaatste voor het EK.

Van blijdschap naar frustratie

Afgelopen september koos Van Sauers voor Glasgow Rocks, uitkomend in de British Basketball League. Samen met twee Fransen, die ook nieuw waren in Glasgow, kreeg hij een appartement toegewezen van de club. "Top natuurlijk!"

De blijdschap maakte echter al snel plaats voor frustratie. "De onderburen hadden last van geluidshinder, dus de buurman belde aan met de vraag of het wat minder kon", legt Van Sauers uit. "Dat snapten we. Maar in het vervolg belde hij direct de politie, terwijl wij gewoon thuis tv zaten te kijken."

In een uiterste poging weer in contact te komen met de buren, deden de drie basketballers een briefje door de deur. "We schreven dat hij gewoon kon aankloppen als hij overlast ervaarde, maar zelfs op straat keek hij ons niet meer aan."

Lekke banden

De situatie ging van kwaad tot erger. Steeds meer buren gingen klagen, onder andere over de auto's van Van Sauers, Marc Kwedi en David Mpondo die in de weg zouden staan. "Onze auto's hadden wel verdacht vaak een lekke band in die periode, maar we konden niet bewijzen dat ze ook echt lek gestoken waren."

Emily Worms
Julius van Sauers

Het bleef echter niet bij lekke autobanden. "We werden echt getreiterd", aldus Van Sauers. "De buren stuurden midden in de nacht de politie op ons af omdat we zogenaamd prostituees binnen hadden."

De buurtgenoten van de basketballers hingen ook aan de telefoon bij de club. "Ze zeiden dat die 'black bastards' uit het appartement moesten. Om de buren tegemoet te komen, hadden we onze auto's verplaatst, maar vervolgens werden de banden wel echt lek gestoken en de ruiten ingeslagen."

De club is altijd achter de drie basketballers blijven staan. "Ik heb veel steun gehad. Het was een heel warm welkom hier en ze vinden het jammer dat we zo'n lelijke kant van de stad hebben gezien." Inmiddels is Van Sauers met zijn twee club- en huisgenoten ingetrokken in een ander appartement. "Verder voel ik me heel erg veilig hier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl