Eerder werden waterkanonnen ingezet bij protest in Naypyidaw 

Demonstranten Myanmar zwaargewond, berichten over schoten door politie

De VN maakt zich grote zorgen over het harde politieoptreden tegen demonstranten in Myanmar. De politie lost waarschuwingsschoten en zet waterkanonnen en rubberen kogels in tegen mensen op straat. In verschillende steden zijn meerdere mensen gewond geraakt, sommigen "zeer ernstig" volgens de VN.

De politie probeert al dagen een einde te maken aan de aanhoudende protesten die volgden op de militaire coup van begin deze maand. Volgens ooggetuigen schoot de politie in hoofdstad Naypyidaw eerst een aantal keer in de lucht. Daarna zou er op mensen zijn geschoten. Een journalist van persbureau Reuters sprak met een arts die drie patiënten had behandeld met wonden door rubberkogels.

In de stad Mandalay zijn waarschuwingsschoten afgevuurd om de menigte uiteen te drijven. Op beelden op sociale media is te zien hoe de politie wild om zich heen slaat. Er zouden meer dan twintig mensen zijn gearresteerd.

Online circuleren berichten over schietpartijen en doden onder demonstranten, maar die zijn onbevestigd. De staatstelevisie laat beelden zien van gewonde politieagenten. De VN-vertegenwoordiging in Myanmar noemt het politieoptreden tegen demonstranten "onaanvaardbaar".

Staatsgreep

Het leger pleegde ruim een week geleden een staatsgreep en arresteerde de democratisch gekozen regeringsleider Aung San Suu Kyi. Volgens de bevelhebber van de strijdkrachten, generaal Min Aung Hlaing, waren de verkiezingen in november, die de partij van Suu Kyi met ruime meerderheid won, frauduleus. De kiescommissie heeft geen bewijs gevonden voor grootschalige fraude.

In een toespraak op televisie zei de generaal dat er nieuwe verkiezingen komen, maar hij noemde geen datum. Intussen blijft Min Aung Hlaing aan de macht.

Protest

Veel inwoners van Myanmar hebben er weinig vertrouwen in dat de militaire leiders de macht weer zullen overdragen. Duizenden demonstranten protesteren al dagen in verschillende steden. Ze eisen dat Aung San Suu Kyi wordt vrijgelaten.

Veel demonstranten gingen de straat op, ondanks waarschuwingen van het leger. Zoals ook hier in Yangon:

Protest in Myanmar tegen staatsgreep

De Nieuw-Zeelandse premier Ardern heeft de betrekkingen met Myanmar grotendeels bevroren.

Er zal niet meer op hoog politiek niveau worden gesproken met het land. Ook wordt het militaire contact verbroken en kunnen Myanmarese legerleiders niet meer naar Nieuw-Zeeland reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl